Kategóriák
Életmód

Óvjuk lábunk egészségét!

A cukorbetegeknek különösen fontos odafigyelniük a lábuk egészségére, a diabétesz miatt kialakuló neuropátia miatt ugyanis nehezebb észrevenni a kisebb sebeket, fertőzéseket, ezek pedig könnyen sokkal súlyosabb bajokká válhatnak.

Nagyon sokan rutinból vásárolnak maguknak cipőt és annak ellenére, hogy az üzletben, a próba során kényelmesnek tűnik, amit választanak, később mégis problémákat okozhat. Nemcsak a cipő hosszát kell figyelembe venni, hanem a szélességét is! A túl kicsi cipő szoríthat és akadályozhatja a megfelelő véráramlást, a túl nagy viszont könnyen kidörzsölheti a lábat, vízhólyagokat okozhat. Ne feledjük azt sem, hogy a szorosság nem tévesztendő össze a megfelelő alátámasztással! Ha az első próba alkalmával a cipő nem tökéletesen kényelmes, ne vegyük meg, ne várjuk azt, hogy később betörjük vagy kitágítjuk.

Mindig a nap végén próbáljunk, vásároljunk cipőt, ilyenkor ugyanis egy kicsit megdagad a lábunk (ez természetes jelenség), és így biztosan megfelelő méretű cipőt veszünk. Ha ilyenkor is jó, reggel is kényelmes lesz.

SONY DSC
SONY DSC

Ne vegyünk hegyes, szűk orrú cipőt, inkább olyan fazont részesítsünk előnyben, mely elegendő mozgásteret hagy a lábujjaknak, nem nyomja össze őket. Így sokkal kisebb az esélye annak, hogy bőrkeményedések, tyúkszemek vagy vízhólyagok alakulnak ki, ezzel pedig azt is elkerülhetjük, hogy a sebek fekélyessé váljanak, elfertőződjenek.
Ha a cipőnek kivehető talpbetétje van, azt külön is vizsgáljuk meg, például úgy, hogy kivesszük és ráállunk. A betétnek is illeszkednie kell a lábhoz, mert ha nem megfelelő a mérete, könnyen összegyűrődhet és nyomhatja a lábunkat, akár sebeket, vízhólyagokat is okozhat.

Ne viseljünk magas sarkú cipőt, mert az túlságosan nagy nyomást gyakorol a talppárnákra. Ha már sérültek az idegek, nem biztos, hogy észrevesszük, ha a területen vízhólyag, bőrkeményedés vagy seb alakul ki. A magas sarkú cipők emellett egyensúlyzavarokat is okozhatnak, és könnyebben eleshetünk bennük.
A cukorbetegeknek nem ajánlottak a nyitott orrú, pántos szandálok, flip-flopok sem. A pántok erősen dörzsölhetnek, sebeket okozhatnak. A nyitott orrú cipőkben könnyebben megsérülnek a lábujjak, és annak is nagyobb az esélye, hogy apró kövek kerüljenek a talpunk alá, és sebeket okozzanak. A sérülések elkerülése érdekében ne mászkáljunk mezítláb, különösen a szabadban vagy ismeretlen helyen – a neuropátia egyeseknél olyan mértékű lehet, hogy még azt sem érzik, ha üvegszilánkba lépnek!

forrás: hazipatika.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük