Kategóriák
Hírek

A magas vércukor, mint tünet

A magas vércukorszint egy rendkívül veszélyes körforgás kiváló jele lehet. Mi is történik valójában a háttérben?

Ez történik:

– a magas szénhidráttartalmú és glikémiás indexű ételek hatására megnő a vércukorszint
– a szervezet több inzulint kezd termelni, hogy a cukrot bejuttassa a sejtekbe, amit azok energiaként hasznosítanak
– a sejtek azonban egyre érzéketlenebbé válnak az inzulinra, ezért még több inzulint termel a hasnyálmirigy, majd fokozatosan kimerül
– ezáltal kialakul az emelkedett vércukor-, és inzulinszint
– a szervezet rezisztenssé válik az inzulinra, kialakul az inzulin rezisztencia

Az egyszerű éhhomi vércukorszint az inzulin rezisztencia kimutatására nem alkalmas, mivel akár 4,6-es érték mellett is már masszív inzulin rezisztencia lehet. Ilyenkor a 75 g-os szájon át történő cukorterhelés az, ami a diagnózisban segíthet.

pic (65)

Ha nem teszünk semmit, a hógolyó elindul lefelé a lejtőn és hamarosan kialakul valami sokkal súlyosabb betegség. A vércukorcsökkentés ebben az esetben fontos, de csak tüneti kezelés, ilyenkor valódi stratégiára van szükség. Olyan stratégiára, mely egyszerre csökkenti a vércukorszintet és javítja a szervezet inzulin válaszát.

Ennek a stratégiának tartalmazni kell pl. a szükséges mennyiségű testmozgást. Amikor ugyanis terheljük magunkat, a szervezet cukrot juttat a sejtekbe. És ez szükséges ahhoz, hogy orvosoljuk az inzulin rezisztenciát.

Ilyenkor azonban nem hosszú edzésekre, aerobikra, stb. van szükség, hanem nagyobb intenzitású, rövid mozgásra. Az ilyen típusú mozgás sokkal hatásosabb ebben a kórképben. A legideálisabb a nagy izmok mozgatása, mint pl. a hátizom vagy a lábak. Megmozgatásukhoz sok energia kell, ami csökkenti a vércukorszintet. Összesen tehát napi 15-20 percről van szó, nagy intenzitással, kellő mennyiségű szünet beiktatásával. Természetesen a mozgás intenzitása szubjektív dolog, tehát mindig az adott betegnek megfelelően kell értelmezni.

Lehet ez a mozgás akár séta, futás, úszás, biciklizés, mindig érdemes betartani, hogy fél perc intenzív mozgást 2 perc alacsonyabb intenzitású periódus kövessen.

Egy megfelelő stratégiával szó szerint csodákat lehet elérni ezen a téren is!

forrás: vercukor.drtihanyi.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük