Kategóriák
Életmód

Hogyan kezdjen sportolni, aki cukorbeteg?

A rendszeres testedzést soha nem késő elkezdeni. Ha már kialakult a cukorbetegség, a mozgás akár önmagában is képes normalizálni a vércukorértékeket, de segítségével csökkenthető a szükséges gyógyszerek mennyisége is.

Young woman running on boardwalk at beach [url=http://www.istockphoto.com/file_search.php?action=file&lightboxID=6061098][img]http://www.erichood.net/istock/bikini.jpg[/img][/url] [url=http://www.istockphoto.com/file_search.php?action=file&lightboxID=4493574][img]http://www.erichood.net/istock/fitness.jpg[/img][/url]  [url=http://www.istockphoto.com/file_search.php?action=file&lightboxID=4229758][img]http://www.erichood.net/lifestyles.jpg[/img][/url] [url=http://www.istockphoto.com/file_search.php?action=file&lightboxID=4276148][img]http://www.erichood.net/women.jpg[/img][/url]

Fontos az orvosi háttér

A diabétesz terápiájának fontos része az “életmódkezelés”, amely magában foglalja az étrendi változtatásokat, és a beteg állapotától függően a fizikai aktivitás növelését is. A rendszeres mozgás javítja a vércukorszintet, ami nagyon kedvező, de kezdetben kellemetlen tüneteket – vércukorszint ingadozást, a mozgás után vércukorszint csökkenést – is okozhat.

Annak érdekében, hogy ezt elkerüljük, a beállított gyógyszeres kezelést módosítani szükséges. A mozgás megkezdése előtt tehát elsőként konzultáljon kezelőorvosával, aki a vércukorszint stabilan tartásához táplálkozási tanácsokkal is ellátja, így nyugodtan sportolhat akkor is, ha cukorbetegségben szenved.

Teljes körű kivizsgálás

A betegek terhelhetősége a korábbi életmódjuk, életkoruk, egyéb betegségeik, a cukorbetegség esetleges szövődményeinek függvényében változhat. A biztonságos sportoláshoz szükség van egy általános kivizsgálásra, amely után személyre szabott mozgásprogramot tudunk összeállítani, személyi edzővel, szükség szerint gyógytornásszal együttműködve.

Kezdje sétával!

pic (119)
Pancsó Gergely, a Budai Endokrinközpont személyi edzője szerint a legfontosabb a fokozatos terhelés. “Kezdetben heti háromszor, 15-20 perces, közepes intenzitású mozgás javasolható. Erre a legkézenfekvőbb eszköz a séta, amihez az időjárásnak megfelelő öltözéken és egy kényelmes cipőn kívül nincs másra szükség. Az inaktív életet élők már a hétköznapi szokásaik megváltoztatásával is hozzászoktathatják a szervezetüket egy kis mozgáshoz, ha a lift helyett például lépcsőn közlekednek. A cél, hogy a terhelést folyamatosan növeljük, míg elérjük a heti 3-5 alkalommal, 30-60 percen keresztül végzett mozgást.”

Mire ügyeljen edzés alatt?

  • Az edzések előtt, közben és után nagyon fontos a vércukor-önellenőrzés. Ha az edzés előtti vércukor érték kevesebb, mint 6,5 mmol/l, akkor terhelés előtt – hosszabb fizikai aktivitás során terhelés közben is – javasolt plusz szénhidrát bevitele. Nagyon magas, 15-16 mmol/l érték esetén a testmozgás elhalasztása javasolt.
  • Bármilyen mozgásformát is választ, biztonságérzetet adhat, ha nem egyedül kezd neki a testedzésnek.
  • Kerülje azokat a sportágakat, – például ejtőernyőzés, búvárkodás – ahol a vércukorszint hirtelen lecsökkenése életveszélyes lehet.
  • Edzés során ügyeljen az elvesztett folyadékmennyiség pótlására!
Forrás: www.hazipatika.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük