Kategóriák
Hírek

50%-kal nagyobb a halálozás a dohányzók körében

A dohányzó 2-es típusú betegséggel küszködő betegeknél 50%-al gyakoribbak a szív és érrendszeri betegségek okozta halálozás, a nem dohányzó sorstársaikhoz viszonyítva, állítja egy új tanulmány melyet a kínai Huazhong egyetem végzett.

A professzor An Pan vezette kutatócsoport összesen 89 esetet vizsgált meg, 2-es típusú cukorbetegeket alapul véve, elkülönítve dohányzókra és nem dohányzókra, kifejezetten a szív és érrendszeri problémák okozta halálesetekre fókuszálva.

dohanyzas-1944x1296

Az eredmények azt igazolták vissza, hogy a dohányzóknál 50%-al nagyobb a halálozási arány szívinfarktus és agyvérzés következtében, illetve megközelítőleg hasonló az arány érrendszeri problémák okozta haláleseteknél is. Ennél is nagyobb a kockázata a perifériás artériás betegség kialakulásának, ami lényegében korlátozott véráramlást jelent a lábak irányába, ami viszont jelentősen megnöveli az amputáció valószínűségének az esélyét.

Jó hír azonban, hogyha letesszük, a cigarettát igen nagymértékben javíthatjuk az esélyeinket. Korábbi dohányzok adatit is összemérték nem dohányzó társaikkal és náluk 50 helyett csak 15%-kal volt magasabb a szív és érrendszeri problémák okozta halálesetek száma.

A cukorbetegség önmagában is nagy kockázatot jelent, nem szabadna tovább rontani az esélyeket, mondta professzor An Pan

Forrás: diabete.co.uk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük