Kategóriák
Hírek

Világszerte 366 millió cukorbeteg él

Becslések szerint 366 millióan szenvednek világszerte cukorbetegségben, és ez a globális ”járvány” egyre rosszabbra fordul – közölték kedden egészségügyi illetékesek.

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség (International Diabetes Federation, IDF) az esetek számát megdöbbentőnek nevezte. A szervezet Lisszabonban zajló európai konferenciáján közzétett adatok szerint minden hetedik másodpercben meghal egy ember a cukorbetegség következtében.

pic (137)

A szövetség az ENSZ krónikus betegségekkel foglalkozó jövő heti gyűlése előtt arra szólította fel az illetékeseket, hogy tegyenek konkrét lépéseket a folyamat megállítására. Elsősorban a megelőzést és a kutatások hathatósabb támogatását szorgalmazták. A szakértők szerint a diabéteszgondozást be kellene építeni a helyi egészségügyi ellátásba.

Az IDF becslései alapján évente 4,6 millióan halnak meg cukorbetegségben, miközben az egészségügyi rendszerek évi 465 milliárd dollárt fordítanak a betegség mindkét formája – az 1-es és 2-es típusú diabétesz – elleni küzdelemre.

Az 1-es típusú diabétesz főként gyermekeknél és fiataloknál fordul elő, akiknek szervezete nem képes inzulin termelésre. A betegség 2-es típusa sokkal elterjedtebb, és gyakran kötődik az elhízáshoz. Azért alakul ki, mert a szervezet nem képes elegendő inzulint termelni a glükóz lebontásához, és ez a vércukorszint emelkedéséhez vezet.

A betegség megfelelő diétával, testmozgással és gyógyszeres kezeléssel karbantartható, de a krónikusan magas vércukorszint károsítja az idegeket, ami a vesék megbetegedéséhez, a látás elvesztéséhez és a végtagok amputációjához vezethet.

A Lancet című orvosi folyóirat júniusi számában megjelent tanulmány azt állította, hogy az elmúlt három évtized során világszerte több mint kétszeresére nőtt a diabéteszes esetek száma, és a szerzők 347 millióra becsülték a cukorbetegek számát.

Szakértők úgy vélik, a növekedés elsősorban a népesség öregedésének tulajdonítható – mivel a betegség főként a középkorosztályt sújtja -, ugyanakkor a népesség növekedése és az elhízottak arányának emelkedése is szerepet játszik abban.

Forrás: www.betegszoba.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük