Kategóriák
Életmód

Segít az elalvásban és meggátolja az elhízást – Ezt a tevékenységet gyakrabban kellene űznöd

A sétát sokan egy végtelenül egyszerű, mindennapi tevékenységnek gondolják, és nem is sejtik, mennyi jótékony hatása van, ha rendszeresen végezzük. Cikkünkben most utánajárunk, milyen egészségügyi problémák kerülhetők el a segítségével!

1. Meggátolja az elhízást

Egy idei tanulmány szerint rendszeresen végezve mindössze napi 20 perc sétára van szükségünk és máris 30 százalékkal csökkenthetjük a korai halálozás esélyét. Egy másik tanulmány pedig rávilágított, hogy napi 30 perc sétával 150 kalóriát égetünk el, segítségével tehát megálljt parancsolhatunk az elhízásnak is.

2. Segít megelőzni a cukorbetegséget

A gyaloglás segít szabályozni a vércukorszintet, ezáltal sakkban tartja az inzulinszintet és a cukorbetegséget. Egy 2013-as tanulmány szerint az étkezések után elég csupán 15 percet sétálnunk, és ugyanolyan pozitív eredményt érhetünk el vele, mintha 45 percig vagy még tovább űznénk ezt a tevékenységet.

3. Jót tesz a szívnek

Sokan úgy gondolják, hogy a futás hatásosabb a sétánál, de tévednek. Utóbbi ugyanis amellett, hogy jótékonyan hat a szív- és érrendszerre, a vérnyomást és a koleszterinszintet is csökkenti. 2003-ban a kutatók a futók és a túrázók egészségügyi állapotát vizsgálták és arra a következtetésre jutottak, hogy egyforma egészségügyi értékekkel rendelkeznek mind a két sport űzői.

4. Minden testalkatú ember számára ideális

Lehetünk akár elhízottak vagy várandósak, a séta ugyanolyan jótékonyan fog hatni a szervezetünkre. Már napi 2 perc sétával sokat tehetünk annak érdekében, hogy enyhítsük a krónikus betegségek okozta fájdalmakat is.

5. Hangulatjavító hatással rendelkezik

A testmozgás köztudottan termeli az endorfint, amitől boldogabbnak érezhetjük magunkat. Szakértők szerint a séta kifejezetten ajánlott a depressziótól szenvedő betegek számára. Egy 2005-ös tanulmány arról számolt be, hogy hetente ötször végzett napi 35 perces gyaloglás jelentősen csökkenti a depresszió tüneteit.

6. Éjjel jobban alszunk tőle

A séta során a szervezetünk napfényhez jut, majd beérve a lakásba testünk érzékeli a sötétet, amely miatt elkezd melatonint termeli, amely pedig segít az elalvásban.

Forrás: www.femcafe.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük