Kategóriák
Életmód

Cukorbetegséget okozhat az alváshiány

A rendezett alvásritmus nemcsak abban segít, hogy napközben kiegyensúlyozottnak és kipihentnek érezzük magunkat – a legújabb kutatások szerint elhízott fiatalok esetében a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét is csökkentheti.

pic (262)

A Philadelphiai Gyermekkórház kutatóinak vizsgálatai szerint napi 7 és fél – 8 és fél óra alvás elősegíti a vércukorszint szinten tartását. Ennél több, vagy kevesebb alvás azonban már abnormálisan magas vérglükóz-értéket eredményez.

A kettes típusú cukorbetegségben szenvedők szervezete nem képes elegendő inzulint termelni a bevitt glükóz lebontásához és szállításához – állítják az Amerikai Diabétesz Szövetség szakértői. A felesleges cukor ilyenkor felszaporodik a vérben és további komplikációkat hozhat létre.

A tudósok a mostani kutatás során összesen 62 túlsúlyos fiatalt vizsgáltak meg alváslaboratóriumukban.

A szakértői ajánlás szerint egy átlagos tinédzsernek napi 9, egy felnőttnek pedig napi 7-9 óra alvásra lenne szüksége. Kisgyerekek esetében a napi szükséges alvásmennyiség akár 11 óra is lehet. A Mayo Klinika ajánlása szerint a várandós nők is jobban teszik, ha a terhesség alatt sokat alszanak.

Az Országos Alvási Alapítvány vizsgálatai szerint az alváshiány növelheti a testtömegindexet (BMI), a depresszióra és a függőségi betegségekre való hajlamot, valamint a szívbetegségek kialakulásának esélyét.

Forrás: www.betegszoba.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük