Kategóriák
Életmód

5 tévhit a cukorról

Nem csak a kalóriák miatt kell aggódnod! Tudtad például, hogy az ételekhez hozzáadott cukor öregíthet? Most leleplezzük a cukor-mítoszokat!

A legtöbbcukor az édességfogyasztás során kerül a szervezetbe

pic (263)

Ez valóban egy mítosz, hiszen a cukor leginkább a szénsavas üdítőkből és a cukrozott italokból jut a szervezetbe. Úgy hiszed, hogy alacsony cukortartamú étrendet folytatsz, de az igazság az, hogy rejtett formában a cukor olyan ételekben is felbukkan, amelyekre soha nem gondolnál. Például minden evőkanál paradicsomszósszal, amit a tésztára locsolsz, legalább egy teáskanál cukrot is magadhoz veszel. Az ilyen kis dolgokból jó néhány plusz kalória felhalmozódik, szóval érdemes ellenőrizni a különböző termékeket, hogy mennyi cukrot tartalmaznak.

A gyümölcsből vagy süteményből származó cukor ugyanolyan hatással van a testedre

Ez igaz, de a gyümölcs ettől függetlenül határozottan hasznos tápanyagforrás. A testünk képtelen különbséget tenni a természetes formában előforduló, és a hozzáadott cukor közül, mindkettőből egyaránt merít energiát. A gyümölcsökből származó cukor lassabban szívódik fel, ugyanakkor a süteményekben rejlő- és más egyszerű cukrok olyan szintre emelik a vércukorszintet, ami idővel az artériák öregedéséhez vezethet. A természetes cukor az olyan ételekben lelhető fel, amelyek áldásosak a szervezet számára, fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal is feltöltenek. Az is elgondolkodtató, hogy általában a gyümölcsökből nem falunk be olyan hatalmas mennyiséget, ellenben néha el-elcsábulunk egy nagyobb tál fagyi láttán.

A cukor 2-es típusú diabéteszt okoz

Ez furfangos kérdés. Igazából a kettes típusú diabétesz kialakulhat akkor is, ha nem cukorból fogyasztunk sokat, a hangsúly a mennyiségen van. Evés után a test glükózra bontja le az ételt, ha túlságosan számottevő mennyiségről van szó, az étel is nagy mennyiségű glükózzá alakul át, ami az inzulinszintre is rányomja bélyegét. Rendszerestestmozgással, egészséges táplálkozással és az ideális testsúly megőrzésével csökkenthető e betegség kialakulásának esélye.

A cukor miatt idősebbnek tűnhetsz

Ennek az állításnak hihetünk. A sok édesség és cukrozott üdítő miatt a bőröd öregebbnek tűnhet, mint ahány éves valójában vagy. Ez annak tulajdonítható, hogy a cukor szinte „vonzza” a kollagént, ami egy szerkezeti protein a bőrben. Optimális esetben a kollagén megóvja a bőr rugalmasságát, de ha cukorral párosul, a szerkezete módosul, és nem működik megfelelően. Ezért van a korosabbnak tűnő arc.

A cukor szívelégtelenséget okozhat

pic (264)

Ez maximálisan igaz. A túl sok cukorfogyasztás emeli a vérzsírok szintjét, amelyek trigliceridként is ismertek. Amikor több cukrot eszel meg, mint amennyit a tested el tud égetni, azt a májad zsírrá alakítja át. Ezt a zsírt a májad aztán szétteríti a véráramlásban, így az könnyen eljuthat az artériákba is.

A cukor hizlal

A kutatások megerősítették, hogy normál körülmények között az ételeinkből kevés szénhidrát konvertálódik át testzsírrá. Ez a szénhidrát minden típusára vonatkozik, beleértve a cukrot is. Más szavakkal, ellentétben azzal, amit a többség gondol, a cukor nem hizlal. A cukorban körülbelül annyi kalória rejlik, mint a proteinben, ettől függetlenül a cukor előidézheti az inzulinszint leesését (amit aztán hirtelen emelkedés követ), emiatt fáradtnak és rendkívül éhesnek érezzük magunkat, és rendszerint ekkor szeretnénk valami nagyon édeset elmajszolni.

Forrás: www.cosmopolitan.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük