Kategóriák
Hírek

A cukorbetegség növeli a demencia kockázatát

Azoknál, akik cukorbetegségben szenvednek, nagyobb valószínűséggel alakul ki a szellemi hanyatlás (demencia) valamilyen formája, például Alzheimer-kór – állítják a Kjusui Egyetem munkatársai.

pic (271)

Yutaka Kiyohara professzor és munkatársai mintegy 1000 japán egyénre kiterjedő vizsgálata megállapította, hogy a cukorbetegek 27 százalékánál alakul ki demencia, szemben a normál vércukorszinttel rendelkezők 20 százalékával. A cukorbetegség előtti stádium (szakszóval prediabétesz) – mely a vércukorszint kismértékű emelkedését jelenti – szintén kockázatfokozó tényezőnek bizonyult. Mivel a 2-es típusú cukorbetegek száma globálisan egyre fokozódik, a felfedezés kiemelt jelentőséggel bír.

Az 1988 és 2003 között végzett vizsgálatról a Neurology legfrissebb számában számolnak be. A tanulmány 1017 férfira és hölgyre terjedt ki, akik 60 évnél idősebbek voltak. A vércukorteszttel megállapították, hogy az alanyok a cukorbeteg, vagy a cukorbetegség előtti stádiumba tartoznak. Az utánkövetési periódus átlagosan 11 éves volt.

Összességében 232 esetben alakult ki a demencia valamilyen formája, például Alzheimer-kór, éreredetű elbutulás, vagy egyéb. A 150 cukorbetegből 41-eben alakult ki demencia, a normál vércukorszinttel rendelkező 559 egyénből álló csoportban 115-nél, míg a cukorbetegséget megelőző stádiumban 308-ból 76 esetben regisztráltak szellemi hanyatlást. Az elemzések szerint már napi kétórás magas vércukorszint is fokozza a kockázatot, ezért a szakértők felhívták a figyelmet a megfelelő vércukor-kontroll fontosságára.

A 2-es típusú cukorbetegség kezelése megfelelő étrendből, rendszeres testmozgásból, illetve gyógyszeres kezelésből áll. A betegség súlyosságától függően alkalmazzák a tablettás szereket, illetve az inzulininjekciót.

Forras: www.betegszoba.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük