Kategóriák
Hírek

A gyermekkori stressz növeli a 2-es típusú cukorbetegség és szívbetegségek esélyét felnőtt korban.

Magas szintű stressznek kitett gyermekeknél felnőtt korban nagyobb eséllyel alakul ki 2-es cukorbetegség és szívbetegség egy új tanulmány szerint.

pic (278)

Korábbi tanulmányok arra adnak következtetést, hogy nagyjából 60%-ka minden betegségnek elsősorban a stressz számlájára írható.

A kutatók körülbelül 7000 kiindulási adatot vizsgáltak, olyan résztvevőktől, akik ugyan azon a héten születtek. Átlagban 45 éven keresztül követték őket nyomon. A résztvevőkről folyamatosan szereztek adatokat 7, 11, 16, 23, 33, 42 korukból, stressz és mentális egészségre fókuszálva.

Amikor betöltötték a 45 éves kort a kutatók olyan teszteknek vetették őket alá melyből, kiderül, hogy rendelkeznek-e 2-es típusú cukorbetegséggel, vagy szívbetegséggel.
Az eredményekből kiderül, hogy azon résztvevőknél, akik nagyobb mértékű stressznek voltak kitéve gyermekkorukban, nagyobb eséllyel alakulhat ki 2-es típusú cukorbetegség és szívbetegség. Mindazonáltal a nyugodtabb felnőtt kor kiegyenlítheti az esélyeket, azonban a gyerekkori stressz még így is egy súlyos tényező.
Stresszes felnőttkor, stressz mentes gyerekkorral kombinálva nem befolyásolja az esélyeket.

A tanulmány eredményeit a Journal of the American College of Cardiology-ban publikálták.

Forrás: www.diabetes.co.uk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük