Kategóriák
Hírek

Az antidepresszánsok szedése fokozott kockázatot jelent 2-es típusú cukorbetegségre

Az antidepresszánsokat szedőknek megháromszorozódik a kockázata a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására azon emberek körében, akiknek fokozott kockázata van felnőttkori cukorbetegség kialakulására.

 pic (327)

Az antidepresszánsok és a diabétesz

A kutatók olyan betegek adatait elemezték, akik résztvettek a Cukorbetegség Megelőzési Programban (CMP), és már a program kezdetétől folyamatosan, vagy a program évei alatt visszatérően szedtek antidepresszánsokat. Az ilyen személyekben 2-3-szor gyakrabban alakult ki cukorbetegség. Mivel több mint 10 millió amerikai szed antidepresszáns szereket, és mivel sokaknak közülük rossz táplálkozásuk és elhízottságuk révén kockázata van a cukorbetegségre, az eredmények potenciálisan egy nemzeti rémálmot jelentenek.
A CMP 1997-ben kezdődött azzal a céllal, hogy vizsgálja, vajon a cukorbetegség megelőzhetőe-, vagy kialakulása késleltethetőe- komoly életforma váltással vagy metformin (inzulinrezisztenciát csökkentő szer) segítségével.

A Beck Depresszió kérdőív eredményei

pic (326)

Évek óta tudjuk, hogy a cukorbetegség és a depresszió összefüggnek, de nem tudjuk, miként. A kutatók Beck Depresszió Kérdőívvel mérték a résztvevők depresszió szintjét. A vizsgálat személyek elhízottak voltak, glukóztoleranciájuk csökkent volt, éhgyomri vércukorszintjük enyhén emelkedett (ezek a cukorbetegség kockázati tényezői). 3187 személyt vizsgáltak, ezek egy része normál életstílus mellett napi két szem placebot kapott. Egy másik csoport szintén hagyományos életvitelt folytatva napi két szem (850 mg) metformint kapott. A harmadik csoport lefogyott, jelentősen módosították étrendjüket, sportolt, egyszóval olyan életet élt, ami mai tudásunk szerint megelőzi a cukorbetegség kialakulását. A vizsgálat indulásakor a betegek 10%-a volt depressziós (vagyis a Beck Depresszió Kérdőíven a pontszámuk 11 felett volt.) öt százalékuk szedett antidepresszánst.

Különös mód, a vizsgálat indulásakor kimutatott depresszió nem befolyásolta, hogy a későbbiekben kialakul-e cukorbetegség, de az antidepresszáns szedés viszont igen. Így a már induláskor, vagy menetközben kialakult depresszió nem jelentett kockázatot a cukorbetegség szempontjából. Azonban az antidepresszáns szedőknél kiemelkedően megnövekedett a cukorbetegség kockázata, hacsak nem szedtek metformint. Az antidepresszánst szedők közt a cukorbetegség kockázat kétszeres volt a placebót szedőkhöz képest, és 3.5-szeres volt az életmódváltozást véghezvivőkhöz képest. Meglepő eredmény volt, hogy a metformin kivédte az antidepresszáns okozta cukorbetegség kockázatot, nem tudni, miért. A másik fontos eredmény, hogy a cukorbetegség kockázat az antidepresszáns szedés idejével volt arányos: minél tovább szedte valaki a szert, annál nagyobb volt a cukorbetegség kockázat.

Forrás: www.macosz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük