Kategóriák
Hírek

Lehet kapcsolat a cukorbetegség és az NAFLD között?

A 2-es típusú cukorbetegséggel küzdők több mint 60%-ánál találtak nem alkoholos májzsírosodásra angol nevén non-alcoholic fatty-liver disease (NAFLD) utaló jeleket.

A kaliforniai egyetem kutatóinak ezen felül sikerült kapcsolatot létesíteni az (NAFLD) és a magas vérnyomás között is.
A kutatót 100 felnőtt adatait vizsgálták. Minden páciens már kialakult 2-es típusú cukorbetegséggel küzd. A résztvevők testtömeg-indexe átlagban 30.8 volt és már több mint 8 éve cukorbetegek.

A résztevők 65%-ánál mutatták ki az NAFLD-t. Meglepő módon az NAFLD előfordulási aránya az idősebb betegeknél kisebb, míg a fiatalabbaknál nagyobb volt.dns

Az 58 év alatti résztvevők majdnem 80%-ánál állapítottak meg NAFLD-t azaz nem alkohol májzsírosodást, mely igen magas a 68%-hoz (58-65 év közöttiek) illetve a 47%-hoz (65 évnél idősebbek) képest.
A kutatók arra jutottak, hogy a jelenlegi módszerek mellyel a nem alkoholos májzsírosodást, vizsgálják pontatlanok, újításra szorulnak.

„A legtöbb betegnek fogalma sem volt, hogy nála már kialakult a nem alkoholos májzsírosodás egészen addig, amíg ezt nem követte cirrózis (májzsugorodás) ezért is tartják az NAFLD-t halk gyilkosnak” – mondta Rohit Loomba a kaliforniai egyetem professzora.
„ A csodás dolog a májunkban- folytatta Rohit – hogy képes referálódni, így képesek leszünk ezt a betegséget visszafordítani megfelelő kezeléssel.

Forrás: diabetes.co.uk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük