Kategóriák
Életmód

Tippek, ha cukorbeteg van a családban

A diabétesz olyan betegség, mely egyedül nehezen kezelhető. A betegnek nagy segítséget jelent, ha családtagjai, barátai is tisztában vannak a szükséges életmód változtatásokkal, és támogatják őt ebben. Az alábbiakban megtudhatja, hogyan segíthet cukorbeteg szerettének. 
Portrait of Happy Family In Park
      • Mondja el a betegnek, hogy támogatja őt, és hajlandó bármiben segíteni. Tudjon meg minél többet a cukorbetegségről! Fontos, hogy megbízható weboldalakról, könyvekből járjon utána a diabétesszel kapcsolatos tudnivalóknak. Kísérje el szerettét az orvoshoz vagy cukorbeteg gondozásra.
      • Ossza meg az érzéseit! Mondja el a betegnek, Önt hogyan érinti az ő betegsége.
      • Fontos, hogy tudatosítsa magában, nem az Ön felelőssége a beteg diabéteszének kezelése. Az, hogy támogatja a beteget és mellette áll, nem hatalmazza fel Önt arra, hogy folyamatosan nyaggassa, vagy figyelmeztesse. Ha a betegnek segítségre lesz szüksége, úgyis szól.

Mozogjanak együtt! A testmozgás nem csak a cukorbeteg egészségének tesz jót, hanem Önnek is! Hívja el magával az edzőterembe, vagy sétáljanak együtt nagyokat!

Válasszon egészséges ételeket! Az egészséges táplálkozás az egész család javát szolgálja! Amennyiben van cukorbeteg rokona, Önnél is fennáll a diabétesz kockázata. Minél hamarabb változtat életmódján, annál könnyebb megelőzni a betegség kialakulását.
Ösztönözze a beteget! Becsülje és dicsérje meg erőfeszítéseit, sikereit, és ösztönözze őt a további küzdelmekben!
Legyen figyelmes! Ha házibulit, családi összejövetelt tart, egészséges, cukorbetegek számára is fogyasztható ételeket szolgáljon fel. Sütemény helyett a desszert legyen friss gyümölcs!
Keressen külső segítséget, ha úgy látja, a beteg depressziós az állapota miatt! Keressenek cukorbetegek által látogatott klubot, vagy keressenek fel egy diabétesz szakembert!

pic (391)

Cukorbeteg családtag vagy barát gondozójának, segítőjének lenni lelkileg megterhelő lehet. Előfordulhat, hogy a beteg nem foglalkozik az állapotával, és Önre hárul ez a feladat. Ha úgy érzi, ez túl sok az Ön számára, beszéljen egy szakemberrel arról, hogyan segíthet hatékonyabban a betegnek, és enyhíthet saját terhein. Ha szükséges, kérjen külső segítséget egy diabéteszes nővértől.Forrás: www.webbeteg.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük