Kategóriák
Mondd meg Cukrom

Mit és hogyan edz? – kifogások

Most azonnal bomba formába kell kerülnöm! Vagy jó vagyok, ahogy vagyok, mert mindenhonnan az ömlik, hogy „FOGADD EL MAGAD!”?

 pic (26)

Mielőtt még elbizonytalanodnál, és belesüllyednél a kényelmes lustaságba, gondolkodj el pár dolgon! Én példának okáért miért fogadjam el magam? Amikor folyamatosan fejleszthetem, képezhetem magam. Meddig jutottam volna el ezzel a személetmóddal? Nem lenne tele a nappalim serlegekkel, övekkel, érmekkel, és hozzájuk kapcsolódó élményekkel, nem lenne a zsebembe sem az edzői képesítésem, sem a jogi szakvizsgám. Én még 90 évesen is akarok futni, edzést tartani, és tanulni, dolgozni-mert élvezem. És mert példát mutatok vele- a gyerekeimnek, mert ezt látták itthon. A sport akaraterőre tanít, ami a mindennapi életben is kamatozik. „Jó pap holtig tanul”- ha Te inkább ezzel az örök érvényű igazsággal értesz egyet, akkor tarts velem!

Első lépés, hogy megszabadulj a kifogásodtól és a lelkiismeret furdálástól.

Edzés terén a világ leggyakoribb kifogása: NINCS RÁ IDŐM”- avagy mennyit és hogyan eddzél?

Aki versenyezni akar, annak nyilván napi szinten több órát. Aki nem, de szeretne egészségesen élni, annak véleményem- és saját tapasztalatom alapján -napi 25 perc elég. Családosként neked, pláne, ha dolgozol is mellette, nincs időd arra, hogy órákat tréningezz. De nem is kell. Az ember életében vannak más dolgok is. Munka, család, a mozgás azért kell, hogy mindvégig egészséges, fitt, energiával teli maradj. Igen, én a terhességeimet is végigedzettem (gondolom, a lenti képen, amin 6 hónapos ikerterhes vagyok, látszik is), és soha nem tennék másként. Nem vizesedtem, nem voltak hangulatingadozásaim, az orvosaim javasolták is. Ha sokat dolgozol, belebolondulsz, ha nem tudod levezetni a feszültséget. A cukorbetegeknek kötelező az edzés. Valójában igazolásod van, nem időhiányod. Úgyhogy 180 fokos fordulat! Csak nézd meg a sikeres embereket, akik reggeltől estig dolgoznak! Idejük nekik sincs- DE CSINÁLNAK.

A GYEREK MIATT NEM TUDOM MEGOLDANI“- nekem 3 van, és csinálok lehetőséget. Edz otthon! A másik dolog, amivel le kell számolnod a kezdet kezdetén, az a mások véleménye miatti lelkiismeretfurdalás. Honnan van időd 3 gyerek mellett edzeni?” -számtalanszor kapom meg szemrehányóan. Azt, hogy kétnaponta 4-kor kelek, nem nézik, vagy, hogy nem tévézek, nem számít. De a napi 40 perc edzésem, az igen. Csak az tud adni feltöltődést, aki maga is töltődik. A gyerekekhez kell az energia, és nem attól a napi 1 órától lesz valaki jó anya, amit edzéssel tölt. Az együttlétek minősége számít a gyerekkel, nem a mennyisége-szerintem. És mikor megkérdezem, kit szeretnek legjobban, és azt mondják, egymást és engem, az SZÁMÍT.

pic (25)

“NINCS RÁ PÉNZEM!”- akkor vállalj plusz munkát, vagy ne költs cigire, édességre! A ruhatárad meghálálja majd, hogy nem kell megint egy számmal nagyobb ruhákat vásárolni nyárra. De egy futócipő azt hiszem, megoldható mindenki számára.

„MIT SZÓLNAK MÁSOK?”- neked kell majd együtt élned magaddal, a testeddel, az egészségügyi problémáiddal. Ha hízol 5 kg-ot, a család a felelős érte, nem Te, aki nem vette a fáradtságot, hogy napi minimum 1 órát sétáljon, eddzen, és ne hízzon, hanem a család, mert miattuk kell enni. Átgondoltad? Szóval, ki a felelős a Te életedért? TE. CSAKIS TE. Mint ahogy az is rajtad múlik, ha átmész egy vizsgán, vagy eljössz edzésre. Ez az igazság, ha tetszik, ha nem. Miért van az, hogy egyiknek sikerül, a másiknak nem? A munkát nem irigylik, csak az eredményt-ez örök érvényű igazság. Jössz edzeni, betartod a tiszta étkezést, akkor is, ha fáradt vagy, akkor is ha nincs kedved. Cikiznek? (Minek edzel ennyit? Honnan van időd erre) – Lehet!

Ne magyarázatokat és kifogásokat keress, hanem végre fektess időt és energiát abba, hogy megszerezd az önbizalmadat! Mert bebizonyíthatod önmagadnak, hogy igenis képes vagy elérni azt, amit kitűztél.

Legyetek bajnokok a mindennapokban!

Dr. Csábi Bettina
BAJNOKOK ÉLETMÓD PROGRAM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük