A magyarok átlagos napi szénhidrát-bevitele 400 gramm a statisztikák szerint. Az előzetes számítások alapján 2030-ig megkétszereződhet a cukorbetegek száma. Dr. Magyar Katalin / Belgyógyász és Nephrológus Főorvos, a Bajai Szent Rókus Kórház Nephrologia Ambulancia , Vezető Főorvos, Bajai Diaverum Dialízis Központ , Vezető nephrológus – klinika menedzser/ a BAJNOKOK ÉLETMÓD PROGRAMOT követi évek óta, és szakcikkeivel, szakértelmével segítve munkánkat, a következőkre hívja fel a figyelmet.
„Az optimális szénhidrát csökkentett diétával kapcsolatos magyar és nemzetközi irányelvek a következők : az étrend 45 %-a legyen lassú felszívódású szénhidrát, 25 %-a fehérje, 30 %-a zsír és legyen napi 30-40 gramm a rostbevitel. Ez a Nemzetközi Elhízástudományi Társasás ( IASO ) és a Magyar Obezitológiai és MozgásterápiásTársaság ( MOMOT ) ajánlása. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és az Amerikai Dietetikus Társaság is egyetért a szénhidrátbevitel-csökkentett táplálkozással. A szénhidrát-csökkentett étrenden általában a napi 150 gramm szénhidráttartalmú diétát értjük.”
Valójában csak a Te elhatározásodon múlik, hogy mikor teszed meg a lépéseket az egészséges életmód felé.
Dági Erika bajnokom almás pitéje:
Hozzávalók:
A tésztához:
- 15 dkg zabpehely,
- 3,5 dl tej,
- 2 db tojás,
- 2 ek. eritrit,
- 1 késhegynyi szódabikarbóna,
- 1 citrom reszelt héja,
- 1 kk. vanília aroma vagy vanília rúd.
Töltelékhez:
- 3 nagyobb alma hámozva,
- reszelve,1 citrom leve,
- 3 ek. eritrit,
- 1 kk fahéj.
A tetejére:
- darált dió édesítővel keverve.
Elkészítés: A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgájához adjuk a tejjel elkevert zabot, az eritritet , a reszelt citromhéjat és a vaníliát. Alacsony hőfokon sűrűre főzzük, majd teljesen kihűtjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a sűrű pépünkhöz, végül beletesszük a szódabikarbónát. A massza felét sütőpapírral bélelt tepsibe ( én egy 26 cm átmérőjű pite formát használtam). Erre jön a jól kinyomkodott reszelt alma, amit előzőleg elkevertem a citrom levével,az eritrittel és a fahéjjal. A tetejére újra tészta kerül, amit darált dióval szórtam meg. Alul felül sütés estén 180 fok és kb, 60 perc alatt sül át teljesen. Sütés közben érdemes letakarni, hogy ne égjen el a teteje, de jól átsüljön.
Jó étvágyat az egészséghez!
Legyetek bajnokok a mindennapokban!
Dr. Csábi Bettina
BAJNOKOK ÉLETMÓD PROGRAM