Kategóriák
Receptek Vegetáriánus

Almás sütőtök krémleves a mézeskalács ízeivel

Erre a “karácsony illatú” levesre igazán büszke vagyok!
A sütőtököt megsütöttem, mielőtt a fahéjas-vaníliás-szegfűszeges alma mellé került volna a fazékba.
A tejszíntől selymessé, a méztől (diabetikus) édessé, a mézeskalács fűszerkeveréktől pedig igazán ünnepivé válik. Már készíteni is öröm: olyan illatok lengedeznek tőle a lakásban, hogy az ember lánya mosolyogva forgatja a fakanalat. Lepjétek meg vele a családot, garantált a siker! 🙂
Hozzávalók:
-egy 1300-1400 g-os sütőtők, a héj és a magok nélkül 600 g, ennyi kell a levesbe
-40 dkg illatos alma (tisztítva mérve)
-1 l víz
-200 ml tejszín
-6 dkg diabetikus méz
-5 dkg nyírfacukor
-3 tk mézeskalács fűszerkeverék (cukrozatlan!)
-1 kk vaníliavelő
-4 tk fahéj
-4-5 szem szegfűszeg
És a tálaláshoz rengeteg fahéj!!! 🙂
 
Elkészítés:
A sütőtököt vágjuk félbe. Távolítsuk el a magjait, daraboljuk fel és sorakoztassuk alufóliával bélelt tepsibe. Süssük meg. Az almákat hámozzuk meg, vágjuk cikkekre, a magházat távolítsuk el és tegyük egy lábasba. Öntsük fel egy liter vízzel, dobjuk bele a szegfűszeget, szórjuk bele a vaníliát és 2 tk fahéjat, és főzzük puhára. A megsült sütőtököt (a héját eltávolítva) tegyük az alma mellé, öntsük hozzá a tejszínt és merülőmixerrel pürésítsük. Keverjük bele a többi fűszert és a nyírfacukrot, tegyük vissza a tűzre és melengessük össze, amíg egyet rottyan. Fahéjjal megszórva forrón tálaljuk.
 
Jó étvágyat 🙂
A receptet és a fotókat köszönjük Hortobágyi Annának!
http://kakukkfu-hortobagyianna.blogspot.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük