Kategóriák
Életmód

Cukorbetegség: a diétától a gyógyszerekig

Bár egyre többen élnek ma már cukorbetegséggel, fontos tudni, hogy a betegséggel kapcsolatos szabályok betartásával teljes életet élhetnek az érintettek. Innovatív gyógyszerek, diéta, testmozgás, tervezett életmód – ezek segíthetnek abban, hogy diabéteszesként is probléma nélkül telhessenek a mindennapok. 

kep (01)

A cukorbetegségnek (más néven diabétesz) két fő típusa van. Az 1-es típusú diabétesz autoimmun betegség, amikor egyáltalán nem (vagy nem megfelelő mennyiségben) termelődik inzulin a szervezetben. Inzulin hiányában a sejtek nem képesek felvenni a glükózt, így a vércukorszint megemelkedik, miközben a sejtek éheznek. Gyerekeknél a leggyakoribb, esetükben nagyon fontos, hogy megfelelő pszichés segítséget is kapjanak a betegség meglétének feldolgozásához. Amire a szülők felfigyelhetnek a cukorbeteg kisgyerek esetében az többek között a túlzott folyadékfogyasztás, testsúlyvesztés, fokozott vizeletürítés, fáradékonyság, hányinger, látászavar.A 2-es típusú cukorbetegségnél – amely jóval gyakoribb – az okozza a problémát, hogy a szervezet nem megfelelően használja fel a vércukor hasznosításához az inzulint. Utóbbit főként a magas glikémiás indexű (vagyis gyorsan felszívódó) szénhidrátok tartós fogyasztása okozhatja, mert gyorsan szívódik fel és nagy mennyiségű inzulintermelésre serkenti a szervezetet. A tartósan magas inzulinszint miatta sejtek védekezni kezdenek, amire a szervezet még több inzulin termelésével reagál, s ez komoly betegségek kialakulásához vezet.

Folyamatosan nő a cukorbetegséggel élők száma, főként a fejlett országokban. Az is megfigyelhető – ahogy erre az okosgyogyszer.hu felhívja a figyelmet -, hogy folyamatosan növekszik azoknak a gyerekeknek a száma, akik 2-es típusú diabétesszel élnek, amelyben közrejátszhat az elhízás és a mozgásszegény életmód is. (Korábban főként a középkorú felnőttekre volt jellemző, a gyerekek rendszerint 1-es típusú diabéteszben szenvedtek.) A cukorbetegségre nem csak a betegek növekvő száma, de a súlyos következmények, szövődmények miatt is komolyan oda kell figyelni. A diabéteszeseknél előfordulhat, veseelégtelenség, a látás és a hallás romlása, bőrbetegségek alakulhatnak ki, súlyos érrendszeri és keringési betegségekkel is számolniuk kell, ha nem megfelelően kezelik a betegségüket.
Ma már a diéta betartása mellett több innovatív gyógyszerrel is kezelhető a betegség, amelyek személyre szabott, korszerű terápiát tesznek lehetővé. Emellett azonban legalább ennyire fontos az egészséges és mértékletes táplálkozás, a testmozgás, amelyek azért is fontosak, mert a nem veleszületett, vagyis a 2-es típusú diabétesz tudatos, tervezett életmóddal elkerülhető. Amennyiben valakit mégis diabétesszel diagnosztizáltak, annak a szakemberek azt javasolják, hogy pontosan vezesse, mikor, mit evett, jegyezze fel a vércukorszintjét, hány kiló, mennyi és milyen testmozgást végzett. Ez nem csak a beteg számára teszi könnyebbé állapota követését, de az orvosa számára is hasznos segítség lehet a kontrollok alkalmával, a megfelelő terápia megtervezéséhez. Gyermekek esetében különösen fontos, hogy a szülők figyeljenek oda a diétára, a gyerek életmódjára, hogy a lehető legteljesebb életet élhesse, a betegség szövődményeit elkerülve.
Egy betegséggel élni – lehetőleg bénító betegségtudat nélkül – gyereknek és felnőttnek egyaránt fontos. Nem csak azért, mert néha akár az átlagtól eltérő menetrendben zajlanak a napok, hanem azért is, mert sokszor az emberek előítéleteivel is meg kell küzdeni. A fizikai eszközök (gyógyszerek, diéta, testmozgás, megfelelő mennyiségű alvás) mellett mindenképpen érdemes olyan közösségeket is keresni, ahol hasonló betegséggel élőkkel oszthatjuk meg a tapasztalatainkat, kérhetünk tanácsot vagy éppen biztathatunk valakit mi magunk.

Forrás: www.babaszoba.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük