A Berlinben rendezett 12. Európai Táplálkozási Konferencián külön szimpóziumot szenteltek az alacsony kalóriatartalmú édesítőszereknek. Az előadássorozat célja az volt, hogy tudományos tények és bizonyítékok alapján határozzák meg ezeknek az édesítőszereknek a táplálkozásban betöltött szerepét és hatását.
Hogyan hatnak ránk az alacsony kalóriájú édesítószerek?
Dr. France Bellisle több mint 30 éves kutató munka (hosszú- és rövidtávú megfigyeléses vizsgálatok, kontrollcsoportos klinikai vizsgálatok felnőttek és gyermekek körében egyaránt) adatainak ismeretében kijelentette, hogy az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek nemhogy nem fokozzák, hanem éppenséggel csökkentik az édes termékek iránti vágyat.
Prof. Peter Rogers az International Journal of Obesity szaklapban frissen publikált tanulmányát ismertette, amiben az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek energiabevitelre és testsúlyra gyakorolt hatását elemezte. Megállapítása szerint a bizonyítékok egyértelműen azt mutatják, hogy a cukrot helyettesítve alacsony kalóriatartalmú édesítők fogyasztásával gyerekeknél és felnőtteknél is alacsonyabb energiabevitelt, és ezáltal a testtömeg csökkenését lehet elérni, a szakértő szerint az édesítőszerek ezen hatása a vízéhez hasonlítható.
Sigrid Gibson pedig azt emelte ki a Brit Nemzeti Táplálkozási Felmérés (UK National Diet and Nutrition Survey) adatai alapján, hogy egyértelmű összefüggés mutatható ki az egészséges táplálkozás és az édesítőszer-fogyasztás között, azaz akik alacsony kalóriájú édesítőszereket fogyasztanak, sokkal inkább odafigyelnek a helyes táplálkozásra, a megfelelő mértékű zöldség- és gyümölcsfogyasztásra, a teljes értékű gabonafélék, alacsony zsírtartalmú tejtermékek, valamint a kevesebb zsírt és cukrot tartalmazó élelmiszerek választására.
“Az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek természetesen nem csodaszerek, de hasznos eszközei lehetnek az egészséges testsúly megőrzésének anélkül, hogy le kéne mondanunk az édes íz élvezetéről” – emelte ki Gibson.