Kategóriák
Életmód

Terítéken az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek

A Berlinben rendezett 12. Európai Táplálkozási Konferencián külön szimpóziumot szenteltek az alacsony kalóriatartalmú édesítőszereknek. Az előadássorozat célja az volt, hogy tudományos tények és bizonyítékok alapján határozzák meg ezeknek az édesítőszereknek a táplálkozásban betöltött szerepét és hatását.

Az édes íz iránti vágy velünk született tulajdonság, amit befolyásol a genetika, az etnikai hovatartozás és az egyéni táplálkozási tapasztalatok. A világméretű elhízás miatt a Berlinben rendezett 12. Európai Táplálkozástudományi Konferencia egyik kulcskérdése is az volt, hogy miként lehet az édes íz iránti vágy kielégítését összeegyeztetni a normális testsúly és az egészség megőrzésével.
Pszichológus, táplálkozástudományi és viselkedéstani szakértők részvételével külön szimpózium foglalkozott az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek kérdésével, a hozzájuk kapcsolódó vélekedésekkel és azzal, hogy vajon valóban alkalmasak-e az édes íz iránti vágy kielégítésére jelentős kalóriabevitel nélkül.
Prof. Dr. Fred Brouns, a Maastrichti Egyetem professzora, a szimpózium elnökeként elismerte, hogy gyakorta látszólag egymásnak ellentmondó tudományos megállapítások látnak napvilágot az alacsony kalóriájúédesítőszerek anyagcserére gyakorolt hatásáról. A szimpózium fő feladatának éppen azt jelölte meg, hogy a tudomány jelen állása szerinti, tudományos tényeken és bizonyítékokon alapuló megállapítások szülessenek az energiamentes édesítőszerekkel kapcsolatban.

Hogyan hatnak ránk az alacsony kalóriájú édesítószerek?

Hogyan hatnak ránk az alacsony kalóriájú édesítószerek?

Dr. France Bellisle több mint 30 éves kutató munka (hosszú- és rövidtávú megfigyeléses vizsgálatok, kontrollcsoportos klinikai vizsgálatok felnőttek és gyermekek körében egyaránt) adatainak ismeretében kijelentette, hogy az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek nemhogy nem fokozzák, hanem éppenséggel csökkentik az édes termékek iránti vágyat.
Prof. Peter Rogers az International Journal of Obesity szaklapban frissen publikált tanulmányát ismertette, amiben az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek energiabevitelre és testsúlyra gyakorolt hatását elemezte. Megállapítása szerint a bizonyítékok egyértelműen azt mutatják, hogy a cukrot helyettesítve alacsony kalóriatartalmú édesítők fogyasztásával gyerekeknél és felnőtteknél is alacsonyabb energiabevitelt, és ezáltal a testtömeg csökkenését lehet elérni, a szakértő szerint az édesítőszerek ezen hatása a vízéhez hasonlítható.
Sigrid Gibson pedig azt emelte ki a Brit Nemzeti Táplálkozási Felmérés (UK National Diet and Nutrition Survey) adatai alapján, hogy egyértelmű összefüggés mutatható ki az egészséges táplálkozás és az édesítőszer-fogyasztás között, azaz akik alacsony kalóriájú édesítőszereket fogyasztanak, sokkal inkább odafigyelnek a helyes táplálkozásra, a megfelelő mértékű zöldség- és gyümölcsfogyasztásra, a teljes értékű gabonafélék, alacsony zsírtartalmú tejtermékek, valamint a kevesebb zsírt és cukrot tartalmazó élelmiszerek választására.
“Az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek természetesen nem csodaszerek, de hasznos eszközei lehetnek az egészséges testsúly megőrzésének anélkül, hogy le kéne mondanunk az édes íz élvezetéről” – emelte ki Gibson.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük