Kategóriák
Életmód

Mi a kapcsolat az immunrendszer és a krónikus fáradtság között? 

Egyes kémiai jelviteli vegyületek megváltozott szintje jelentheti a két állapot közötti kapcsolatot. A szakértők véleménye szerint az Egyesült Államokban mintegy 836 ezer – 2,5 millió egyén szenved krónikus fáradtságban, és 84-91 százalékuknál ez nem kerül felismerésre. 

Sleepless woman

A tünetcsoport általában a 40-es, 50-es egyéneket érinti, nőknél négyszer gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál. Dr. Mady Hornig és a Columbiai Egyetem (New York, Egyesült Államok) munkatársai szerint az immunrendszer nem megfelelő működése lehet a krónikus fáradtság tünetcsoport oka.

A Science Advances oldalain bemutatott elmélet alapján krónikus fáradtságban szenvedőknél az immunrendszer nem képes magát leállítani, és egy már korábban lezajlott fertőzéssel szembeni reakciót mutat. Vagyis a gyulladást meghatározó jelviteli elemek, a citokinek nagy számban vannak jelen annak ellenére, hogy a kiváltó ágens már elpusztult. Az elmélet igazolására 298 krónikus fáradtságban szenvedő vérmintáját hasonlították 348 egészséges kontroll egyénhez. Az eredmények megerősítették a teóriát, midőn krónikus fáradtság mellett az immunrendszer túlhajszoltsága volt tapasztalható.

Forrás: www.noinetcafe.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük