Kategóriák
Hírek

A kórházi kezelés még betegebbé teheti a betegeket

Magyarországon egyre általánosabb az a vélekedés, hogy isten mentsen attól, hogy kórházba kerüljünk. Nos, a referáló nagy meglepetésére a világ leggazdagabb, az egészségügyre legtöbbet költő országában, az Egyesült Államokban sem ideális a helyzet. 

kep (44)

A kórházban sok betegnek ártanak

A világ egyik legnevesebb, legjobban felszerelt és szakszemélyzettel legjobban ellátott kórházában, a baltimori Johns Hopkins-ban az orvosok véleménye szerint minden igyekezetük ellenére sok betegnek sokat ártanak.

Az ártó tényezők

Az ártó tényezők közül kiemelik a betegek megzavart életritmusát, a vizsgálatokkal és a kórházi ténykedésekkel sokszor megzavart alvást, a kórházi zajt, a vizsgálatokra való sokszor hosszú várakozási időt és nem utolsó sorban a betegek legalább fele számára nem kielégítő étkezéseket, melyek mind megzavarják az egyének immunrendszerét és csökkentik a szervezetük védekező képességét, részben a kórházi fertőzésekkel szemben.

Mindez hozzájárul a gyakori gyulladásos folyamatokhoz és a szervek állapotának romlásához. Mindezek eredményeként sok beteg nem csupán nem gyógyul meg a kórházban, de ha nagyobb baj nélkül „megússza” ugyanolyan állapotban távozik onnan, mint ahogy felvételre került.

(Mindezt egy olyan kórházról írták le, ahol a betegek többsége minden komforttal ellátott egy-kétágyas szobákban fekszik, a betegbiztosító vagy önmaga a beteg által kifizetett összegek csillagászati méretűek és egy ápolási nap költsége 20-30-szorosa a hazánkban rendelkezésre álló összegnek. Ezek után nagy kérdés: miképpen lehet „költséghatékonyan” javítani a hazai egészségügy, ezen belül a kórházi egészségügy állapotát? – a referáló megjegyzése).

Forrás: www.macosz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük