Kategóriák
Mondd meg Cukrom

Mozgással az egészséges testsúlyért

Cukorbetegként az első, hogy normalizáld a testsúlyodat. „A gyógyszerkutatások természetesen a leginkább kiemelt betegségcsoportokkal igyekeznek felvenni a harcot. Mindekinek van rokona, ismerőse aki gyógyszeres terápiában részesül szív és érrendszeri, vagy cukorbetegsége miatt. A legújabb terápiák igyekeznek minél inkább visszaállítani a szervezet állapotát, de valljuk meg őszintén a legfontosabb az okok megtalálása, kezelése. Természetesen a gyógyszerek segítenek a tünetek kezelésében, megelőzve a még nagyobb bajt. Például szabályozzák a vérnyomást, a koleszterin szintet, a vércukorszintet. Ugyanakkor az életmódváltás, étrend módosítás, több mozgás kiemelt szerepet kap a terápia során. Emiatt nagyon fontos a beteg orvossal, gyógyszerésszel való együttműködése. A jelenlegi legkézenfekvőbb és leghatásosabb diétás megoldás a szénhidrátbevitel csökkentése, különösen a gyorsan felszívódó, finomított szénhidrátokat kell kerülni.” /Dr. Semjéni Mariann kutató-gyógyszerész, Bajnokok Életmód Program/.

kep (21)

Mivel pontosan meg van adva, mennyi szénhidrátot kell fogyasztanod, ezzel nem variálhatsz. A mozgással viszont igen. Mi az, amit bárki meg tud tanulni magától? A futás.

„Egy szép nyári nap a fejembe vettem, hogy indulni szeretnék egy félmaratonon. Középiskolában versenyeztem, de csak rövid távokat futottam. Azóta eltelt úgy 20 év…..elhatározás után Csábi Bettinához fordultam a nagy tervemmel. Ő rögtön kimondta az ítéletet: 5 kg-ot fogynom kell! Hoppá! Meglepett az őszintesége, annak ellenére, hogy tisztában voltam vele, igaza van.

Kb.2 -3 éve kiderült, hogy pajzsmirigy problémám is van, amit gyógyszerrel kell kezelni. Ez nem könnyítette meg a dolgom. Fel is adtam a fogyással kapcsolatos terveim, igyekeztem

Június végén elkezdtem a Bettina által előírt programot. Szeptemberre terveztem a félmaraton lefutását.Júliusban rendeztek egy 6 órás bulifutást Baján. Akkor 3. hete tartott a felkészülésem. Bettina javasolta, hogy  1 órát fussak a “feeling” kedvéért. Neveztem.Aznap 42 fok volt. :).Hát mit mondjak, nem fáztam…….. A pulzusom az egekben, rázott a hideg, az utolsó 2 körben már megpróbáltam minden elképzelhető szépre is jóra gondolni, hogy végig tudjam csinálni. Csak az akaratom volt,ami előre vitt,de ha  már úgyis ott voltam, úgy gondoltam, hogy teljesítem  a félmaratoni távot.:) Lefutottam 21,36 km-túl.

Mindennel együtt, óriási sikerélményt jelentett. Ezzel megpecsételődött a sorsom. Azóta eltelt 3 hónap. A 6 kg simán leolvadt rólam. Megvolt a következő versenyem, ami már 23,8 km / félmaraton plusz / volt..” /Streich Rita/. Rita azóta ezt az akadályt is vette.

Ne mondd, hogy sose álmodoztál róla, milyen lenne, ha Te is részt vehetnél versenyzőként egy futóversenyen? Hogy elmondhasd, lefutottál egy félmaratont?

Próbáld ki, mire vagy képes! Tűzz ki egy célt, tarts velem, és az étrend-, edzéstervezéssel, motivációval közelebb viszlek ahhoz, hogy olyan dolgokat tegyél meg, amikre nem hitted képesnek magad, vagy egyszerűen csak boldogabb, inspiráltabb életet élj!

Neked kell akarni, hogy feljebb lépj! Ne a bizonyítványodat magyarázd!. Mi a szerencse faktor? Tanulás, tapasztalat, munka.

Legyetek bajnokok a mindennapokban!

Dr. Csábi Bettina

BAJNOKOK ÉLETMÓD PROGRAM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük