Kategóriák
Hírek

Ki kel korábban? Ön vagy a cukorbetegsége?

A dawn fenomén és a Somogyi-effektus: A szakemberek angolul dawn (pirkadat) fenoménnak hívják azt a jelenséget, amikor is tipikusan hajnali 2 és reggel 8 óra között kórósan megemelkedik a cukorbetegek vércukorszintje. A Somogyi effektus kifejezést pedig a reggeli szokatlan magas vércukorszintre használják. Utánajártunk, mi lehet az oka a két jelenségnek. Ígérjük: magyar vonatkozás is lesz!

kep (28)

Pirkadati fenomén

Egyes kutatók szerint a jelenség az test hormonjainak természetes éjjeli kiválasztódására vezethető vissza. A hormonok növelik az inzulinrezisztenciát, ami magas vércukorszintet eredményez.
Mit tehet ellene?
•    Ha fizikai aktivitást végez (sportol), minél később tegye.
•    Csökkentse az esti étkezések szénhidráttartalmát.
•    Reggelizzen. Bár az étkezés általában emeli a vércukorszintet, egy könnyű reggeli jelzi a testének, hogy már ébren van és ezzel csökkentheti a hormonok kiválasztódását.

Somogyi-effektus

Szervezetünk egyik védekező mechanizmusa a kórosan alacsony vércukorszint esetén az inzulinnal ellentétesen ható hormonok szintjének emelkedése, melyek következménye a hipoglikémiát követő jelentős vércukorszint-emelkedés, a Somogyi-effektus. Ébrenlét esetén éhségérzet, gyengeség, verejtékezés jelzi az alacsony vércukorszint megjelenését. Éjszaka a vészjósló jelek észlelése nem lehetséges.
Inzulinnal kezelt cukorbetegeknél a hipoglikémia kockázata az inzulin típusától is függ: hagyományos inzulinokkal összehasonlítva a modern inzulinoknál kisebb mind a nappali mind az éjszakai hipoglikémák kockázata.
És a magyar vonatkozás? Somogyi-effektus névadója és felfedezője a magyar származású Dr. Somogyi Mihály, aki az Egyesült Államokban kutatta az inzulin hatásmechanizmusát.

Young woman lying in bed in the morning. She is waking up with alarm clock.

Mi a teendő pirkadati fenomén és Somogyi-effektus esetén?

A reggeli magas vércukorértékek okának felismerése (Hajnali jelenség, vagy reggel bekövetkező Somogyi-hatás) azért fontos, mert más a teendő! Hajnali jelenség esetében a bázis inzulinmennyiségének emelése, míg Somogyi-hatás esetében a csökkentése lehet a megoldás!

Az ok kiderítéséhez úgynevezett vércukor profilt javasolt készíteni, melyhez gyakori vércukorszint mérés szükséges az éjszaka folyamán, jellemzően két óránként. Amennyiben a hajnali 2-4 órakor kezdődő vércukorszint emelkedést nem előzte meg alacsony vércukorszint, akkor valószínűsíthető, hogy Hajnali jelenséggel állunk szemben.

Hasonlóképp nem kell csodálkoznunk, ha alacsony vércukorszintet követően fél nappal később emelkedik a vércukorszintünk, mely ellen gyakori méréssel és csupán finoman végzett korrekciókkal védekezhetünk!

Forrás: www.macosz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük