Kategóriák
Hírek

A LADA diabéteszről

Eddig is ismert volt, hogy az alacsony súllyal születettek között jelentősen megnő a felnőtt korban fellépő 2-es típusú diabétesz kockázata. A 2-es típusú cukorbetegség kockázatának növekedése mellett milyen a LADA kifejlődésének kockázata alacsony születési súly esetén?

pic (85)

A LADA diabéteszről

Svéd kutatók a stockholmi Karolinska Intézetben és a Lund Egyetemen azt vizsgálták, hogy a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának növekedése mellett milyen a LADA (latens autoimmun diabétesz) kifejlődésének kockázata alacsony (3 kg alatti) születési súly esetén. (A LADA diabétesz legtöbbször 2-es típusú cukorbetegség formájában jelentkezik fiatal normális súlyú felnőtteknél, de megtalálhatók nála az 1-es típusú cukorbetegség immunológiai jegyei, mint a pozitív GADA, IA2, ICA antitestek és hamar be kell vezetni az inzulinkezelést – a referáló megjegyzése).

Azt találták egy svédországi adatbázisból kiemelt 134 LADA, 350 2-es típusú diabéteszes és 603 kontroll személy vizsgálatakor, hogy az alacsony születési súllyal világra jöttek között – szemben a 4 kg feletti súllyal születettekkel – 2,4-szeres volt mind a LADA, mind a 2-es típusú diabétesz kockázat növekedése. Amennyiben az alacsony (3 kg alatti) súllyal született már súlyfelesleggel is rendelkezett (testtömeg indexe 25 kg/m2 felett volt), a LADA kockázata 3,3-szorosra, a 2-es típusú cukorbetegségé pedig 40-szeresre emelkedett. A családi kórelőzmény viszont nem játszott lényeges szerepet.

pic (86)

A vizsgálók arra következtettek, hogy a LADA diabétesz, bár autoimmun jellemzőkkel is rendelkezik, hasonló kór okokra vezethető vissza, mint a 2-es típusú cukorbetegség.

Forrás: www.macosz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük