Dr. Magyar Katalin / Belgyógyász és Nephrológus Főorvos, a Bajai Szent Rókus Kórház Nephrologia Ambulancia , Vezető Főorvos, Bajai Diaverum Dialízis Központ , Vezető nephrológus – klinika menedzser/ a BAJNOKOK ÉLETMÓD PROGRAMOT követi évek óta, és szakcikkeivel, szakértelmével segítve munkánkat, a következőkre hívja fel a figyelmet .
„Diétánkban kerülni kell a gyorsan felszívódó szénhidrátokat, helyettük az alacsony glikémiás indexű, lassabban emésztődő szénhidrátokat javasolt fogyasztanunk, mert ezek elnyújtottabb és kiegyensúlyozottabb vércukor-emelő hatással bírnak. Ajánlottak a teljes kiőrlésű gabonaipari termékek.
A zöldségfélék, saját anyagukkal sűrített főzelékek, alacsony glikémiás indexű gyümölcsök sokféleséget biztosítanak az étrendben, emellett magas a vitamintartalmuk is, gazdagok ásványi anyagokban és antioxidánsokban.
A sovány húsok fehérjetartalma jelentős, fontos étrendünkbe építeni a halakat és a tojást.
Előnyösebb, ha magunk főzünk, mert így sok adalékanyagtól, tartósítószertől, sótól megkímélhetjük magunkat. Az asztali sózást lehetőleg kerülni kell, hiszen ismerjük a túlzott só fogyasztás veszélyeit ( magas vérnyomás, csontritkulás, gyomorrák rizikó fokozódása ) . Olyan fűszereket használjunk, melyek nem károsak az egészségre és fokozzák az anyagcserét is ( pl. mustár, gyömbér, torma ).
A tiszta, céltudatosan szabályozott táplálkozás nagyon fontos testünk alakítása és egészségünk megőrzése szempontjából, de csak a rendszeres mozgással, sporttal EGYÜTT érhetünk el tartós sikert !”
És most a fenti elveknek megfelelően had osszam meg veled a saját receptemet.
Túrós pite receptje:
A tésztához:
• 50 dkg szénhidrátcsökkentett liszt
• 25 dkg kókuszzsír
• édesítő
• 1 csomag sütőpor
• 1 csipet só
• 2 egész tojás
• 1 dl tejföl
A töltelékhez:
• 1 kg túró
• édesítő, vanília aroma
• 4 tojás
• 1 adag vaníliás fehérjepor
• 2 citrom reszelt héja
A szóráshoz:
• 1 kanál zabkorpa
A tetejére:
• 1 tojás
Elkészítés:
A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk. Két részre osztjuk. Egyiket kinyújtva sütőpapíros tepsibe tesszük. Megszórjuk zabkorpával. A töltelékhez az alapanyagokat összekeverjük a tojásfehérje kivételével, amit habbá verve forgatunk a túrós krémhez. Ráöntjük a tésztára. Kinyújtjuk a másik lapot, rátesszük a töltelékre. Megkenjük tojással, megszurkáljuk villával. Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
Jó étvágyat az egészséghez!
Legyetek bajnokok a mindennapokban!
Dr. Csábi Bettina
BAJNOKOK ÉLETMÓD PROGRAM