Kategóriák
Hírek

Mennyi diót eszel naponta? – Ez a mennyiség csökkenti a rák és a cukorbetegség kockázatát

A dió jótékony hatásaival mindenki tisztában van; azt azonban sokkal kevesebben tudják, mennyit kellene megenni belőle egy nap ahhoz, hogy valóban csodát műveljen a szervezettel. Holland kutatók megállapították: 10 gramm a szükséges mennyiség!

Vizsgálat igazolta

Holland kutatók 120 ezer 55 és 69 év közötti felnőttet vizsgáltak meg, és arra az eredményre jutottak, hogy a dió fogyasztása csökkentette az olyan betegségek kialakulásának esélyét, mint a rák, a cukorbetegség és a szívbetegség. Legalábbis azoknál a férfiaknál és nőknél, akik a vizsgálat során minden nap 10 grammot megettek ebből az egészséges nassolnivalóból.

A szívbetegségek kockázata 17%-kal, a ráké 21%-kal, a cukorbetegségé 30%-kal, a neurodegeneratív betegségeké pedig 47%-kal esett. A szakemberek egyébként arra is fényt derítettek, hogy hiába eszünk 10 grammnál többet, nem nő a szervezet védekezőképessége.

A dió jótékony hatásai

A dió egyike a legegészségesebb nassolnivalóknak, hiszen telítetlen zsírsavakat, fehérjét, ásványi anyagokat (Mg, K, Ca), és vitaminokat (E-, B-vitamin) is tartalmaz. Gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, összehúzó hatással bír, ezenkívül érvédő, érelmeszesedést gátló és csökkenti a koleszterinszintet. Kiváló antioxidáns, így a rák elleni küzdelem egyik alapkövének számít. Omega-3-ban is gazdag, ami nemcsak a szellemi fejlődésnek és a szív egészségének tesz jót, de a cukorbetegség elkerülésében is segít, mivel javítja az inzulintermelést és csökkenti a nem kívánatos triglicerid-szintet.

Nélküzözhetetlenek

A dió mellett más magvakkal is hatásosan vehetjük fel a harcot a fent már emlegetett pusztító kórok ellen: a mogyoró, a mandula, a kesudió és a pekándió is elengedhetetlen eleme az egészséges étkezésnek. Törekedj arra, hogy ezekből a magvakból is fogyassz 10 grammot naponta – segítünk, hogy ez a mennyiség pontosan hány darabnak felel meg:

10 gramm mogyoró = 12 szem

10 grams mandula = 8–9 szem

10 gramm kesudió = 6 szem

10 gramm pekándió = 5 szem

10 gramm dió = 8 szem

Forrás: www.femcafe.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük