Kategóriák
Hírek

Viagrával a cukorbetegség ellen

A szildenafil gyógyszerhatóanyag, amelyet Viagra néven ismerhetünk, javítja az inzulinérzékenységet azoknál, akiket a cukorbetegség kialakulása fenyeget – olvasható a Vanderbilt University Medical Center tanulmányában.

 kep (04)

A szildenafil-citrát gátolja a szervezetben a PDE5 (foszfodieszteráz-5) nevű enzimet, ennek hatására fokozódik a test véráramlása, értágulat lép fel és ellazulnak a simaizmok is: ennek köszönhetően használják nagy sikerrel a hatóanyagot a merevedési zavar, illetve a légúti artériák hipertóniájának kezelésében.
Nancy J. Brown, a Vanderbilt Egyetem belgyógyászati klinikájának igazgatója azonban elmondta: állatkísérleteik bizonyítják, hogy a szildenafil az inzulinérzékenységet is javítja. A PDE5 ugyanis lebontja a szervezetben az ciklikus guanozin-monofoszfát nevű anyagot, amely hatására nemcsak a hímvessző simaizmai és véredényei sem lazulnak el, hanem az inzulinérzékenység is fokozódik. Ez azt jelenti, hogy jobban hasznosítja a szervezet a vérben lévő glükózt, így csökken a vércukorszint, azzal együtt pedig a cukorbetegség kialakulásának esélye is.
kep (05)
A szildenafil hatását emberekkel is tesztelték: 42 prediabéteszes, elhízott önkéntest két csoportra osztottak szét: az egyik csoport szildenafilt, a másik csoport placebót kapott három hónapon át. A kísérlet során a hatóanyagot szedők sokkal érzékenyebbek voltak az inzulinra.

További kutatásokra is szükség van ahhoz, hogy bebizonyosodjon, a szildenafil hosszú időn át való szedése megakadályozhatja-e a diabétesz kialakulását, de úgy véljük, hatására csökkenhet a diabéteszes esetek száma – véli Nancy J. Brown. Ez azért is fontos, mert jelenleg több mint 26 millió amerikainál diagnosztizáltak 2-es típusú cukorbetegséget.

Forrás: www.hazipatika.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük