Kategóriák
Életmód

Étkezéssel gyógyítható a cukorbetegség?

A helytelen táplálkozás számlájára sok krónikus betegség írható, többek között a cukorbetegségé is. Vajon tényleg elég csak megvonni a szénhidrátot és megelőzhetjük, hovatovább gyógyíthatjuk a diabéteszt? Mit kínálnak ma a speciális diéták hirdetői és mit szólnak hozzá a tudományos szakmai szervezetek?

 kep (104)

Táplálkozásunk és szervezetünk egészsége között szoros összefüggés van: számos krónikus betegséget okozhat az egyoldalú táplálkozás, vagy a túlzott fehérje-, szénhidrát-, zsírbevitel. Éppen ezért keltenek nagy figyelmet a különféle speciális diéták, mint például a paleo-ketogén étrend, amelynek hívei úgy vélik, a szénhidrátmegvonáson alapuló táplálkozással sikeresen gyógyítható az 1-es típusú cukorbetegség.

A módszer jótékony hatásait külföldi közleményekre és saját esettanulmányokra alapozzák. Ilyen például az a svéd munkacsoport által bemutatott tanulmány, amelyben a csoport szintén az alacsony szénhidráttartalmú étrendet használta az 1-es típusú cukorbetegség kezelésére. Eszerint, a 4 éves követés eredményekén,t az alacsony szénhidrátú étrend mellett kevesebb inzulint kellett a vizsgálat során használniuk, valamint csökkent a hipoglikémás rosszullétek száma.
Kíváncsiak voltunk, mit gondol a módszerről a Magyar Diabetes Társaság. Dr. Barkai László, egyetemi tanár, a Magyar Diabetes Társaság elnöke, az MTA professzora kérdésünkre elmondta, hogy a szakmai szervezet még 2014-ben kiadott egy hivatalos állásfoglalást, amelyben elhatárolódott a paleomedicina gyakorlatától. Ezt követően a Paleomedicina Hungary Kft. beperelte a Magyar Diabetes Társaságot, amelyet a bíróság elutasított.”Az említett diéta – inzulinkezeléssel, vagy anélkül – az inzulinhiányos anyagcsere-állapotot akár azonnal is súlyosan ronthatja, hosszú távon pedig nemcsak szervi (vese-, máj-) károsodásokat, de hirtelen fellépő életveszélyes helyzeteket is eredményezhet. A paleo-ketogen diétát szakorvosi tanács ellenére ajánlók és alkalmazók csak saját (lelkiismereti-, és büntetőjogi) felelősségük terhére végezhetik ezt a gyakorlatot.” – részlet a nyilatkozatból.A professzor úgy tájékoztatott, hogy a liszt, a cukor – pontosabban a glutén és az egyszerű szénhidrát – szerepét a krónikus betegségek kialakulásában ma is számos tudományos kutatócsoport vizsgálja, ám megnyugtató, hitelt érdemlően bizonyított eredmények mind a mai napig nem születtek.kep (103)“Ilyen például a tehéntej-projekt. Több mint 10 éve vizsgálják, hogy a tehéntej-fehérje és az abból készült tápszer hogyan hat az 1-es típusú cukorbetegség kialakulására. Gyerekorvosok is azt javasolják, hogy minél később kerüljön a tehéntejalapú táplálás a gyerek étrendjébe, mert ezek a fehérjék allergiát okozhatnak és egyelőre nem ismert módon hozzájárulhatnak autoimmun folyamatokhoz. De hogy a tehéntej fogyasztása közrejátszik az 1-es típusú diabéteszkialakulásában, ezt még senkinek sem sikerült bebizonyítania.”
Dr. Barkai László felhívja a figyelmet arra, hogy ahhoz, hogy egy bizonyos étrend hatását lássuk,hosszú kifutású kutatást kell végezni, mert gyakran csak évtizedes követéssel mutatkoznak meg az eredmények. “Egyelőre se az amerikai, se az európai diabéteszes étrendi ajánlásokban nem szerepel olyan speciális étel vagy összetevő, amit ha külön fogyasztunk, vagy elhagyunk, akkormegelőzhető, vagy meggyógyítható lenne a cukorbetegség. Márpedig ezeket az ajánlásokat sok tudományosan megkérdőjelezhetetlen kutatás eredményéből szűrik le, nem egy-egy esettanulmányra építve alakítanak ki szakvéleményt” – hangsúlyozza.
A paleo-ketogén étrendet azért tartja veszélyesnek, mert “fokozott zsírsav- és acetontermelést okoz, ezeknek pedig súlyos következményei lehetnek. A statisztikák szerint az 1-es típusú cukorbetegek 1/3-a diabéteszes ketoacidózissal kerül felvételre, ezért esetükben az inzulin megvonása életveszélyes állapotot jelenthet.”
A fent idézett svéd tanulmány és általában a kisszereplős esettanulmányok kapcsán megjegyzi, hogy egy tanulmány sajnos nem elég ahhoz, hogy azokat az eredményeket általánosítani lehessen. “Ugyanakkor – teszi hozzá – mindenki előtt nyitva állnak a nemzetközi szakmai-tudományos kongresszusok ajtajai. Bárki, legyen az kutató, vagy orvos, megmérettetheti itt az elméletét, de azt a jelenleg elfogadott tudományos-szakmai szabályokat betartva, a tudományos közösség kritikai észrevételeinek kereszttüzében meg kell tudni védenie – addig nem tekinthető se tudományosnak, se elfogadhatónak.”Barkai professzor az idei Diabétesz Világnap üzenetét hangsúlyozva elmondta, hogy különösen a 2-es típusú cukorbetegségnél az egészséges életmód – rostdús táplálkozás, fizikai aktivitás, a finomított szénhidrátok, cukrok fogyasztásának csökkentése – segíthet megelőzni a betegség kialakulását. Az egyoldalú specifikus étrendek hatásossága azonban még nem bizonyított: mindenből lehet enni – keveset.
Forrás: www.hazipatika.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük