Kategóriák
Életmód

A cukorbetegség és a szexuális élet zavarai

Mindkét típusú, az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség is szövődmények kialakulásához vezethet. Bizonyos esetekben, a szexuális teljesítményt is befolyásolja a cukorbetegség. Akár a cukorbeteg férfiak 50 százalékánál és a cukorbeteg nők 25 százalékánál felléphet valamilyen szexuális szervi probléma vagy a nemi vágy elvesztése.

A cukorbetegség hatása a férfiak szexuális életére

Depressed man sitting on the edge of bed

A férfiak esetében az vezethet szexuális problémákhoz, hogy a cukorbetegség kárt okozhat az idegrendszer működésében (úgynevezett diabéteszes neuropathia). Egyik aspektusa ennek, hogy a cukorbetegség károsítja az erekciót létrehozó szöveteket, így merevedési zavart okoz. A cukorbeteg férfiak körülbelül 33 százaléka szenved merevedési zavarban (amerikai adat). Sokszor a merevedési zavar a cukorbetegség első jele. Életmódváltás és kezelés hatására a merevedési zavar visszafordítható lehet egyes esetekben.

A cukorbetegség hatása a nők szexuális életére

Egyes cukorbeteg nőknél visszatérő hüvelygyulladás alakul ki. Mind bakteriális, mind gombás fertőzések és a protozoonok kiváltotta infekciók gyakrabban alakulnak ki, mint nem cukorbeteg társaikban. A Candida gombák a normál flóra részei, ezek akkor tekinthetők pathogén (betegséget okozó) kórokozóknak, ha nagy számban elszaporodnak. Erre hajlamosíthat a szervezet védekezőképességének csökkenése, nőknél a hüvelyi baktériumflóra egyensúlyának megbomlása. Ez lehet fájdalmas, és viszketés, égő érzés jelentkezhet. Hólyaghurut kialakulása is visszatérő probléma lehet a cukorbeteg nők számára. Továbbá egyes kutatások arra utalnak, hogy hasonló módon a férfiak erekciós zavaraihoz, a női csikló sem megfelelő módon reagál az ingerlésre.

kep (21)

Mit tehet a cukorbeteg, ha a fenti problémák valamelyikét tapasztalja?

Az első lépés a kezelőorvos felkeresése. Ne szégyelljen őszintén beszélni problémájáról. Ki kell deríteni, hogy a probléma oka valóban a cukorbetegség, vagy egyéb tényezők, például lelki okok húzódnak meg a háttérben. A szervi okok miatt létrejött kudarcélmény egy idő után lelkileg is kihat, így a szervi és a lelki okok összefonódnak, egymással kölcsönhatásban vannak. Sokszor nem elég a cukorháztartás rendezése, és szexuálpszichológus, szexológus vagy szexuálpszichológus felkeresése is szükséges.

Forrás: www.webbeteg.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük