Kategóriák
Hírek

Új módszer – cukorral a rák diagnosztizálására

A Johns Hopkins (Baltimore, Egyesült Államok) munkatársai mágneses rezonancia (MR) képalkotóval vizsgálnák a cukormolekulákat, mely módszer hatékonyabbá teheti a szövetminták értékelését.

kep (22)

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a vízzel kölcsönhatásba lépő cukormolekulákat detektálni lehet mágneses rezonancia képalkotó segítségével. Most a Nature Communications oldalain bemutatott vizsgálat felveti, hogy egyes cukoroldallánccal rendelkező fehérjék (mucinok) szerkezetét szintúgy fel lehet mérni a módszer segítségével.

A vizsgálat feltárta, hogy daganatos sejtek esetén az elválasztott mucin kevesebb cukorkomponenst tartalmaz, mely tény új perspektívát nyithat a diagnosztika területén.

Dr. Xiaolei Song és munkatársai szerint a módszer segítségével akár a teljes daganat feltérképezhető. Az alkalmazás főként ott jelent előnyt, ahol a szövetet nehéz kontrasztanyaggal jelölni, ráadásul a festék ára is megspórolható. A módszert egyelőre állatkísérletes körülmények között tesztelték, de amennyiben a további fejlesztési lépések is igazolják megbízhatóságát, a humán diagnosztikába is bekerülhet. A képalkotó a szövettani mintavételezés esetén is hozzájárulhat a megbízható diagnózis felállításához.

Forrás: www.noinetcafe.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük