Kategóriák
Életmód

Szőlővel a cukorbetegség ellen?

A metabolikus szindróma olyan tünetek összefüggő csoportjára utal, mint a magas vérnyomás, magas vércukorszint, derék körüli zsírpárnák, és abnormális koleszterinszint, melyek drámaian növelik a szívroham, agyvérzés, vagy a diabétesz kialakulásának esélyét, sok más súlyos krónikus betegséggel egyaránt. Egy széleskörű kutatás kimutatta, hogy számos természetes eledel és jelentős életmódbeli változtatások késleltetik, vagy akár teljes egészében megelőzik az efféle komoly betegségek kifejlődését. 

pic (99)

A Michigan Egyetem kutatói a Bostonban tartott Kísérleti Biológia Konferencián mutatták be munkájuk eredményeképp, hogyan segíthet a szőlőfogyasztás a metabolikus szindróma okozta szervkárosodással küzdőknek. A kutatók elmagyarázták, hogy a szőlőben található természetes alkotóelemek, a polifenolok okozzák a kedvező hatást.

Egy friss kutatás szerint a szőlő segítheti a cukorbetegség megelőzését.

A kutatók azt találták, hogy a különböző színű szőlők választékának rendszeres fogyasztása közvetlen hatással lehet a metabolikus szindróma kialakulására, még akkor is, ha magas zsírtartalmú étrend része. Azt vizsgálták, hogyan hat a magas zsírtartalmú étrend liofilizált (vagyis egy különleges eljárás során fagyasztva szárított) szőlőmag-kivonattal való kiegészítése.

Az eredmények azt mutatták, hogy 3 hónapnyi, szőlőben gazdag étrend jelentősen csökkentette a belső gyulladásokat, leginkább a májban és a hasüregi zsírszövetben, ráadásul a májban, vesében és a hasüregben lerakódott fölösleges zsírt, míg növelte az antioxidánsok által nyújtott védelmet. A kutatás vezetője, Dr. Mitchell Seymour hozzátette: „A kutatásunk azt sugallja, hogy a szőlőben gazdag étrend kritikus szerepet játszhat a metabolikus szindróma elleni küzdelemben, mely a végső figyelmeztető jel a test és a szervek számára.”

„A gyulladás és az oxidatív stressz is szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek és a 2-es típusú diabétesz létrejöttében. A szőlőfogyasztás pozitív hatással volt mindkét tényezőre, ami nagyon ígéretes eredmény.” – teszi hozzá Dr. Seymour.

A táplálkozási szakértők heti több adagszőlő elfogyasztását javasolják, vagy napi 150-250 mg szabványos szőlőmag-kivonat szedését.

Ne tekintsünk úgy a szőlőre, mint az az ember, akit Brillat Savarin idéz, mikor szőlővel kínálták: „Köszönöm, nem szoktam a bort pirulákban bevenni”.

Forrás: www.drtihanyi.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük