Kategóriák
Hírek

Ön felrázza az inzulint? A beadás előtti inzulin felrázásának jelentőségéről

Évtizedek óta minden inzulin-kezelésre állított cukorbetegnek elmondják, milyen fontos, hogy az NPH inzulinokat tartalmazó ampullát, patronos pent vagy előtöltött pent gondosan összerázzák, egyenletesen homogenizálják, mivel a nyugalomban leülepedett szuszpenzióban van az inzulin jelentős része.

pic (80)

Ön felrázza az inzulint?

A beadás előtti inzulin felrázásának jelentőségéről végeztek annak tisztázására, hogy mennyi inzulin jut be a szervezetbe, ha az inzulin pent az adag beadása előtt felrázzák, mennyi akkor, ha a tűvel lefelé függőlegesen tárolt pent (alul leülepedett szuszpenzió van) ill. a tűvel felfelé függőlegesen tárolt pent (felül tiszta folyadék van) nem rázzák fel és így adják be az inzulint.

Vizsgálták a különböző módokon alkalmazott inzulinok estében az inzulin hatáskezdetét és hatásának végét. Előbbire utalt az, amikor a vércukor az inzulin beadását követően 0,3 mmol/l-rel a kiindulási szint alá csökkent és ezért glukóz infúziót adását kellett elkezdeni, a hatástartam végének pedig azt tekintették, amikor a vércukor szintek glukóz infúzió nélkül tartósan 6 mmol/l fölé emelkedtek. A hatástartam a hatáskezdet és a hatás-vég közötti különbség volt.

Az NPH inzulin hatástartama a tűvel felfelé álló toll alkalmazása esetén 9,4 óra volt, a tűvel lefelé tárolt toll esetén 15,4 óra, míg a felrázott tollal történő adás esetén 11,8 óra volt. Vagyis, ha a dominálóan szuszpenziót adnak be, sokkal több inzulin jut a szervezetbe, mint amikor dominálóan a tiszta oldat kerül beadásra. A jól felrázott szuszpenzió középen foglal helyet. Ezért a helytelenül alkalmazott NPH inzulin, ill. gyorshatású/ultragyorshatású és NPH inzulinok keverékeivel komoly anyagcsere labilitást okozhatnak.

Forrás: www.macosz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük