Kategóriák
Receptek Vegetáriánus

Dupla sajtos brokkoli

Mielőtt cukorbeteg lettem, az esetek többségében a köret nálunk krumpli volt krumplival. Ezen gyorsan változtatni kellett, ebből amennyit ehetnék egy- egy étkezés alkalmával, attól bizony én éhen halnék. Ezért próbáltam olyan alternatívát találni, ami finom is, és jó nagy adagot lehet belőle enni. Az első próbálkozások között volt a brokkoli és a kelbimbó csőben sütve, időről időre továbbfejlesztve. Ez a dupla sajtos már a végső verzió, egyszerűen imádjuk. ( És még belefér mellé egy kis steak burgonya is köretnek )… Szinte bármilyen sült hús mellé jó választás, fogyasszátok egészséggel!

pic (44)

Hozzávalók:
-1,5 kg brokkoli
-6 dkg margarin
-6 dkg kukorica liszt
-6 dl tej
-2 gerezd fokhagyma
-1-1,5 camembert sajt
-10 dkg reszelt edami vagy trappista sajt
-só, bors, szerecsendió.
Elkészítés:
A brokkolit mossuk meg.Vágjuk le a rózsáit, és a zsenge szárakat vágjuk kisebb darabokra. Dobjuk forrásban lévő sós vízbe és főzzük- pároljuk meg. Nem baj, ha nem lepi el teljesen a víz, csak fedjük le és a kilógó részek tökéletesen megpárolódnak majd. Vigyázzunk, nem kell túlfőzni! Amikor kész, szűrjük le. A margarinból, a kukoricalisztből és a tejből készítsünk besamel mártást. Ezek nem a szokott arányok, de a camembert még sűríteni fog rajta. ( A margarint felolvasztjuk, elkeverjük benne a lisztet és kicsit pirítjuk. Felöntjük kevés tejjel, csomómentesre keverjük, majd a többi tejet hozzáadva folyamatosan kevergetve felforraljuk). Mielőtt felforrna, tegyük bele a kockákra vágott camembert sajtot, sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük, belenyomunk két gerezd fokhagymát. Ha felforrt, húzzuk félre. Egy tálban forgassuk össze a sajtmártást a brokkolival és öntsük egy hőálló edénybe. Nem kell kikenni!
Szórjuk a tetejére a reszelt sajtot és toljuk forró sütőbe. Akkor van kész, amikor aranybarnára sült a teteje. Kelbimbóval is elkészíthető, ugyanilyen finom.

Jó étvágyat 🙂
A receptet és a fotókat köszönjük Hortobágyi Annának!
http://kakukkfu-hortobagyianna.blogspot.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük