Kategóriák
Mondd meg Cukrom

Segítség, hétvége! avagy hogy tartsam be a diétát

Cukorbeteg lettél. Tehát meddig kell odafigyelned magadra? Amíg érdekel, hogy ne romoljon az állapotod, nem tovább… Viszont van egy jó hírem-vannak praktikák, amikkel könnyebben célt érsz.  Sokszor a hétvége a mumus. Olyan jól megy hét közben, aztán bekattan valami, és „ide nekem a lovat is!”. Ha azt mondanám, amennyiben sikerült tartanod a diétád, akkor hétvégén mindig lehet csaló étkezésed, mit szólnál hozzá? Jól hangzik, ugye?

pic (30)

Akkor az a jó hírem, hogy lehet. Én  táplálékkiegészítőt javaslok minden esetben, azzal kezdek, krómot, ami a vércukorszint stabilizálásban segít, BCAA-t, fehérjeport például.

Az étkezés utáni vércukorszint emelkedés függ a glikémiás indextől is, a szénhidráttal együtt elfogyasztott zsírok, fehérjék és rostok lassítják a felszívódást. Ez mit jelent? Ha néha hétvégén becsúszik egy-egy süti, akkor érdemes mellé zöldséget, húst vagy bármilyen más fehérjeforrást fogyasztani.

Azt viszont fontos tudatosítani, hogy nem arról van szó, hogy reggeltől estig össze-vissza ehetsz, hanem arról, hogy hétvégente lehet néha csaló étkezésed. A cukorbeteg diéta túlsúly esetén nőknél átlagban 1000 kcalt ír elő, férfiak esetén 1400 kcalt. Igen, megterhelő valóban betartani.

És könnyebb lelkileg is kibírni, ha néha úgy érzed, mindent megengedhetsz magadnak, ugye?

Azt azonban tudatosítsd: ha ezt elhúzod, napokon át félreeszel, akkor ne csodálkozz, hogy eredmény sem lesz! Az orvosod sem fog megdicsérni érte. Maradjon mindig a szemed a célodon, és tedd a tiszta táplálkozást életmóddá!

Az sem hátrány, ha elmész a gyerekekkel mozogni, nekik is és neked is élmény lesz. Palásthy Ági szavaival élve: „Zalán első 3Km- e. Nagyon büszke vagyok rá! Találd meg a boldogságod minden nap valamiben. Mi megtettük”.

Legyetek bajnokok a mindennapokban!

Csábi Bettina
BAJNOKOK ÉLETMÓD PROGRAM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük