Kategóriák
Életmód

Nézd meg te is, mennyit kell aludnod!

 Sokan nem is tudják, hogy mi lehet a problémájuk, betegségük oka. Ha hiszed, ha nem, sok minden összefügg az alvással. A most következő cikkben elmondjuk, mi kell a nyugodt alváshoz és megtudhatod azt is, hogy mennyit kellene aludnod életkorod szerint!

kep (54)

Nézd meg te is, mennyit kell aludnod!

Sokan abban a tévhitben vannak még mindig, hogy minél többet alszunk, annál jobban érezzük magunkat és annál jobb minden. Ez nem így van! Ugyanakkor az sem jó, hogyha azt mondjuk, ráérünk majd akkor aludni, amikor öregebbek leszünk, most nincsen rá szükségünk.

Az alvás fontossága

Alvás közben agyunk feldolgozza a napi ingereket, immunrendszerünk töltődik, izmaink ellazulnak, és még bőrünk is regenerálódik. Ebből adódik az is, hogy hamarabb ráncosodunk, főleg a nők, hogyha nem alszunk eleget. Egy kimutatás szerint nagyon sokan szenvednek alvászavarban, szám szerint nagyjából minden harmadik küzd ezzel a problémával. A kiváltó ok természetesen a stressz, amit sajnos sok minden okozhat, de tehetünk is ellene!

A nyugodt alvás titka

Fontos, hogy alvás előtt lazítsuk el magunkat, legalább alvás előtt fél órával kezdődjön el a lazítás, hallgassunk halk, nyugtató zenét, vagy sétáljunk, kapcsoljunk ki valamilyen hobbink segítségével. Az orvosok abban megegyeznek, hogy a legjobb stresszoldó eszköz minden esetben a sport, éppen ezért kellene mindenkinek minden nap valamilyen sporttevékenységet űzni, és kiölni magából a stresszt. Fontos, hogy figyeljünk oda a hőmérsékletre is, a legideálisabb hőmérséklet 16 és 18 fok között van. Figyeljünk oda az ágybetétre is! Az ideális matrac igazodik a testtartásunkhoz, erre figyeljünk oda vásárláskor!

kep (55)

Ennyit kellene aludnod életkor szerint!

Rengeteg felmérést végeztek már különböző országokban, most ezeket vetettük össze és az átlagot mutatjuk meg nektek. Sokan vélik úgy, hogy optimális a 8 óra alvás, de a minimum legyen a 4 óra, viszont nem veszi figyelembe szinte senki az életkort. Pedig muszáj, hiszen ahogy fejlődünk, úgy változnak meg a szükségleteink is, nincs ez másként az alvással sem!

A következő ajánlás 9 csoportra fókuszál, egészen az újszülöttektől az idősebb emberekig, szerintem nincsen nagy meglepetés, de remélem, sokaknak tudunk vele segíteni!

  • Újszülöttek (0-3 hónap): 14-17 óra
  • Babák (4-11 hónap): 12-15 óra
  • Kisgyermekek (1-2 év): 11-14 óra
  • Óvodások (3-5 év): 10-13 óra
  • Kisiskolások (6-13 év): 9-11 óra
  • Tinik (14-17 év): 8-10 óra
  • Fiatal felnőttek (18-25 év): 7-9 óra
  • Felnőttek (26-64 év): 7-9 óra
  • Idősek (65 év fölött): 7-8 óra

Forrás: www.vitalzone.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük