Kategóriák
Hírek

A vegetáriánus étrend háromszor károsabb a környezetre, mint a húsevés

Egy brit tanulmány szerint az egészségesebb, gyümölcsben és zöldségben gazdag étrend többet árt a környezetnek, mintha húst ennénk. Ez az üvegházhatású gázok kibocsátása matt van így – ebből háromszor akkora mennyiséget bocsát ki egy fejessaláta termesztése és feldolgozása, mint a szalonnáé.

A kutatók azt vizsgálták, hogy egy kalóriányi étel mennyi energiát és vizet igényelt, valamint ezek a folyamatok milyen kibocsátással jártak egészen addig, míg az adott élelmiszer a tányérra került – írja az Independent.
A kutatás eredményei azért is megdöbbentőek, mert a klímaváltozás káros hatásainak vizsgálata közben pont arra született felhívás, hogy lehetőleg mindenki csökkentse az étrendjében a hús mennyiségét.
léböjt
A kutatók alapvetően egyetértettek ezzel az elképzeléssel, hiszen az állattartás is olyan mennyiségű kibocsátással jár, amely károsítja az ózonréteget. Viszont ha csak az egészségesebb ételeket esszük, akkor az azt jelenti, hogy olyan élelmiszerek kerülnek az asztalunkra, amelyeknek mindhárom vizsgált területen komoly negatív hatásuk van – és ráadásul kevesebb is bennük a kalória.
Az elemzés során vizsgálták, hogyan termesztik és szállítják az élelmiszert, az értékesítési és szolgáltatói folyamatot, a háztartási felhasználást és azt, hogy milyen módon hatott az étel-előállítás minden lépcsője a környezetre. Paul Fischbeck, a tanulmány egyik szerzője azt mondta:

„Sok általános zöldség kalóriánként sokkal több forrást és energiát igényel, mint hinnénk. A padlizsán, a zeller és az uborka eredményei különösen rosszak, ha összehasonlítjuk őket a disznó- vagy csirkehús felhasználásával.”

Az eredmények szerint tehát ha az elfogyasztott kalóriák számát úgy csökkentjük, hogy közben nem változtatunk a hús és az egyéb élelmiszerek arányán, úgy a kibocsátást, illetve az energia- és vízfelhasználást 9%-kal csökkentjük. Ezzel szemben ha a kalóriaszám marad, de a húsfogyasztástól az egészséges élelmiszerek felé billentjük a mérleg nyelvét, az 43%-kal magasabb energiaforrást és 16%-kal több vizet igényel, valamint 11%-kal nagyobb kibocsátással jár.
Egy másik szerző, Michelle Tom szerint viszont a diéta és a környezet közötti kapcsolat nagyon összetett.
„Az, ami egészségügyi szempontból jó nekünk, nem biztos, hogy a környezetnek is jó.”
Forrás: faktor.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük