Kategóriák
Hírek

JOBB KEDVŰ EGY CUKORBETEG, HA ÍGY ESZIK

A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek jobb a hangulatuk és kevésbé éhesek nap közben, ha naponta háromszor kiadósan étkeznek, nem pedig hat szerényebb adagot vesznek magukhoz – derül ki egy friss kutatásból.

„A bőséges reggeli és ebéd hasznosabb lehet, mint a megszokott köztes étkezéses modell” – magyarázta a munkálatokat irányító Dr. Hana Kahleova, a prágai Klinikai és Kísérleti Orvostani Intézet szakértője.

„Ennek irányelvvé formálásához azonban még több, nagyobb mintán alapuló, hosszú távú vizsgálatra van szükség” – tette hozzá Dr. Kahleova a Reuters hírügynökség megkeresésére.

healthy-breakfast-120516

A kutatás során ötvennégy 2-es típusú cukorbeteg adatait vették górcső alá, akik kétféle csökkentett kalóriatartalmú étrendet próbáltak ki. Mindannyian 12 hétig folytatták a napi 6 étkezéses változatot, illetve ugyanannyi ideig a bőséges reggelin és ebéden alapuló fajtát vacsora nélkül. Mindkét diéta segített a depressziós tünetek mérsékelésében és az életminőség javításában, ám a hangulatra gyakorolt pozitív hatás lényegesen erősebb volt a napi kétszer jóllakóknál.

A túlevés kockázata is számottevően csökkent a gazdagabb menüt fogyasztóknál, ráadásul az érintettek kevésbé voltak éhesek nap közben – olvasható a European Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóirat hasábjain. A ritkábban evők fokozottabb teltségérzetről és jóllakottságról számoltak be, ám ehhez Dr. Kahleova szerint mindenképpen szükség volt az étrendben foglalt napi 30-40 gramm rostra.

„Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár, és vacsorázz úgy, mint egy koldus!” – idézte a szakember az eredmények kapcsán.

Forrás: news.noinetcafe.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük