Kategóriák
Életmód

22 tényező, amely hatással van a vércukorszint alakulására! 1. rész

A vércukorszintre több tényező hat, mint amit figyelni tudnál. Nem csak olyan tényezőket gyűjtöttünk össze, amelyek megemelik a vércukorszintet, hanem olyanokat is, amik csökkentik, illetve van pár olyan dolog is, ami mindkettő hatást el tudja érni. Nézd meg te is, hogy mennyi mindennel tudsz hatni a vércukorszintedre, pedig ez a lista akár még bővülhet is!

A vércukorszint befolyásolása

pic (14)
 
Alapvetően a legfontosabb befolyásoló tényezők valóban: a táplálkozás, gyógyszeres kezelés, és a rendszeres mozgás. De ezek mellett vannak olyan tényezők, amelyek ugyan kisebb hatással vannak a vércukorszintre, mint az előbb felsoroltak, mégis fontos, hogy figyelembe vegyük őket. Igaz, hogy 22 féle tényezőre, szinte lehetetlen figyelni a hétköznapokban, azért mégis jó, ha van tudomásunk arról, hogy egy-egy dolog mekkora és milyen befolyással van a vércukorszintre.
Bár a 22 tényező így is soknak tűnik, ez nem feltétlenül a teljes lista. A vannak olyan tényezők, amelyek egyesekre hatással vannak, míg másokra nem, éppen ezért akadhat még néhány dolog, amit csak kitapasztalás, és vércukorszint ellenőrzés útján lehet észrevenni. A lista pedig már csak azért is bővülhet, mert a szakemberek egyre több kutatást végeznek a vércukorszinttel és a cukorbetegséggel kapcsolatban. A vércukorszintet befolyásoló tényezőket 5 csoportra oszthatjuk: élelmiszerek, gyógyszerek, fizikai aktivitás, biológiai tényezők és környezeti tényezők. Ezeket fogjuk közelebbről is megnézni a következő oldalakon és a cikk folytatásában.

Vércukorszintet befolyásoló élelmiszerek!

Cukor

pic 815)
 
Természetesen a legelső helyen a cukor áll, amiből cukorbetegeknek nem lenne szabad fogyasztania semennyit. Alternatív cukorhelyettesítőkre van szükség, és azokból sem sokra. A fruktózzal is vigyázni kell, és korlátozott  mennyiségben fogyasztani.
 

Szénhidrátok

 
A különböző szénhidrátokat nem érdemes úgy kizárni az étrendből, mint a cukrot. Egyrészt azért, mert az nagyon nehéz lenne, másrészt pedig nem is javasolt felhagyni teljes mértékben vele. A szakemberek többsége egyet ért abban, hogy a szénhidrátokra valamilyen szinten szüksége van a szervezetnek, ezért ha minimális szinten is, de fogyasztani kellene. A szénhidrát szegény étrend jó választás cukorbetegeknek, mert túlságosan megemeli a vércukorszintet. Hypoglikémia, vagyis túlságosan alacsony vércukorszint esetén érdemes szénhidrátot fogyasztani, mert segít gyorsan felvinni a vércukorszintet.

Telített zsírok

 
A zsírok közül elsősorban a telített zsírok okozzák a problémát. Attól függően, hogy milyen zsírokat fogyasztunk, változhat a vércukorszintre gyakorolt hatása. A vércukorszint mindenképpen emelkedni fog, de nem mindegy, hogy milyen gyorsan és milyen mértékben. Minél nagyobb egy étel telített zsírsav tartalma annál nagyobb változást idéz elő a vércukorszintben.
 

Koffein

pic (15)
A koffein nagyobb mennyiségben jellemzően a kávéban található meg. Kisebb mennyiségben teákban is jelen van, de az nincs akkora hatással a szervezetre. Előfordul még az energiaitalokban is, de a fogyasztása cukorbetegeknek nagyon nem ajánlott, mert tele van cukorral. A kávé, még ha alternatív cukorhelyettesítőt is keverünk bele, vagy egyszerűen cukor nélkül isszuk, akkor is hatással lehet a vércukorszintre. Egyéntől függ, hogy mennyire emeli meg a vércukorszintet, lehet ez egészen apró változás, és lehet nagyobb is. Érdemes mindenkinek megnéznie, hogy milyen hatással van rá a kávé, és annak függvényében mennyiséget választania.
 

Alkohol

 
Az alkohol nem csak a cukorbetegeknek rossz választás, hanem mindenkinek. Hosszú távon mindenki szervezetét képes tönkretenni a nagy mennyiségben fogyasztott alkohol. Cukorbetegeknél pedig már rövid távú hatásai is vannak: megemeli a vércukorszintet. Ha éhgyomorra fogyasztjuk az alkoholt, akkor a hatása sokkal nagyobb lesz, mint ha előtte fogyasztottunk volna valamit. A másik fontos dolog, hogy ne keverjük gyümölcslevekkel, mert ebben az esetben a fruktóz csak még tovább ront a helyzeten.

A gyógyszerek hatása a vércukorszintre

pic (16)

A gyógyszer mennyisége

 
A cukorbetegség kezelésére, olyan gyógyszerek és gyógy készítmények alkalmasak, amelyek csökkenteni képesek a vércukorszintet. Ezeknek a mennyisége nagyban befolyásolja a hatást. Az egyik leghatékonyabb vércukorszint csökkentő szer az inzulin, de akad még más gyógyszerkészítmény is, amit kiegészítésként érdemes szedni.
 

A gyógyszer bevételének ideje

 
A hatás szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy mikor juttatjuk a szervezetbe az adott gyógyszert, inzulint. A vércukorszint megfelelő kontrollálása érdekében az étkezésekhez kell időzíteni. Inzulin pumpa esetében pedig akár óránként is adható különböző mennyiségű inzulin, ami a vércukorszint emelkedését akadályozza meg az étkezések között is.
 

Gyógyszerek reakciói

 
Ha nem csak a cukorbetegség miatt kap valamilyen gyógyszeres kezelést, akkor mindenféleképpen tájékozódjon arról, hogy az adott gyógyszer nem zavarja-e az inzulin felszívódását, hatását. A különböző betegtájékoztatókban szokott lenni erre vonatkozó információ, de ha nem biztos benne, hogy nyugodt szívvel beszedheti akkor inkább kérdezzen rá a kezelő orvosánál.
Forrás: macosz.hu
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük