Kategóriák
Egyéb

5 nyomós ok, hogy fogyassz egy kis diót

Inzulintermelés

A cukorbetegnek nagyon megéri a dió fogyasztása, mert olyan tápanyagok találhatók a dióban, amelyek jótékony hatással vannak a szervezet inzulin termelésére. Többek között a nagy mennyiségű omega 3 zsírsav tartalom miatt jelentkezik ez a pozitív hatás. Így aki sok diót fogyaszt, az javítani tudja a szervezet inzulin termelését. Ez akár 1-es típusú cukorbetegeknél is lehetséges, mert a legújabb tudományos eredmények szerint az inzulintermelés náluk sem minden esetben állt le, csak olyan minimális értéket vett fel, amelyet eddig nem tudtak mérni.

Így ha valaki kitartóan fogyasztja az olyan élelmiszereket, például a diót, ami javíthatja az inzulintermelést, akkor megnövelheti valamennyire a saját inzulin termelését. Sajnos a betegségre nem jelent gyógyírt, de nagyobb mennyiségben fogyasztva, tényleg javítja az eredményeket. A cukorbetegség megelőzésében viszont kulcsfontosságú elem lehet. Vérnyomás csökkentése A cukorbetegek nagy része küzd valamilyen vérnyomás problémával.

A magas vérnyomás jelen lehet például az elhízás miatt, ami nem mellesleg a cukorbetegséget is kialakíthatta, illetve szövődményként, szív- és érrendszeri probléma előjeleként is kialakulhat. A vérnyomás stabilizálásának és normális értékre való csökkentésének van egy egyszerű módja is, amihez nem kell más, csak egy kis dió. Kutatások igazolták, hogy már napi néhány szem dió elfogyasztása is hatással van a vérnyomásra. Így mindenki aki meg akarja előzni a probléma kialakulását, illetve meg akarja szüntetni a magas vérnyomását, még ma kezdjen el diót fogyasztani. A koleszterin szint csökkentése A magas koleszterin szint, szintén szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezethet. Ha a szervezetben az ún. rossz koleszterinek vannak többségben, akkor beszélhetünk magas koleszterin szintről.

A dió pedig ezen a problémán is hatékonyan tud segíteni, mivel tele van telítetlen zsírsavakkal. A káros telített zsírsavakkal ellentétben ez a folyamat segít a koleszterin szintet csökkenteni. A keringési betegségek megelőzésében tehát szinte kompletten számíthatunk a dióra, amelyből kis mennyiség is elég, hogy közép- és hosszú távon látványos eredményeket érhessünk el. Sok E-vitamin A dióban többféle vitamin és ásványi anyag megtalálható, amelyeket hatékonyan tud felhasználni a szervezet. Az egyik legfontosabb ilyen tápanyag: az E-vitamin. Ez nem csak a telített zsírsavak elégetésében lehet segítségünkre, hanem az immunrendszer erősítésében is részt vesz.

kep (232)

Bár az immunrendszert a C-vitamin erősíti a leghatékonyabban, az E-vitamin is hozzájárul ennek a különösen fontos védelmi rendszernek a tökéletesítéséhez. Ennek köszönhetően pedig szervezetünk felkészültebb lesz a betegségekkel, kórokozókkal, vírusokkal, baktériumokkal, gombákkal szemben. Ásványi anyagok Az előző oldalon a legfontosabb vitaminról volt szó, most pedig a leghasznosabb dióban található ásványi anyagokról gyűjtöttünk össze némi információt.

Egész hosszú kis felsorolást kapunk, ha összeszedjük, hogy milyen, a szervezet számára jótékony hatású, és nagy mennyiségben jelen lévő ásványi anyagok vannak a dióban: mangán, réz, kálium, kalcium, vas, cink, magnézium, szelén. A kálium a szív- és érrendszeri problémáknál tud segíteni, míg a kalcium jellemzően a csontokat és a fogakat erősíti.

Ebből is látszik, hogy a cukorbetegség leggyakrabban előforduló szövődményeire megoldást jelenthet a dió napi szintű fogyasztása.

Forrás: macosz.hu