A különböző gyümölcsök fogyasztása cukorbetegeknek csak korlátozott mennyiségben ajánlott, a fruktóz miatt. A szőlőnek, viszont több olyan jótékony hatása is van, ami miatt legalább egy keveset megéri fogyasztani belőle a cukorbetegeknek is. Ezek közül most 7-et mutatunk be.
Baktérium- és vírusölő hatás
A cukorbetegeknél, főleg abban az időszakban, amikor magas a vércukorszint, több problémával is szembe kell nézniük. Az egyik ilyen káros hatás az, hogy a szervezet kevésbé hatékony a baktériumokkal, vírusukkal, és egyéb kórokozókkal szemben. A gombás fertőzések megjelenése is nagyon sok esetben köthető a cukorbetegséghez. A szervezetben ezért egyre több lesz a káros baktérium és vírus, ami egyre több gondot okoz.
A szőlőnek azonban van egy nagyon értékes tulajdonsága, és ez miatt mindenféleképpen érdemes belőle fogyasztani valamennyit. Ez pedig a baktérium- és vírusölő hatás. Ennek segítségével csökkenteni lehet a káros hatásokat, illetve a megelőzésben is nagy szerep juthat neki,
Szív- és érrendszeri betegségek megelőzése
A cukorbetegség egyik legnagyobb problémája, hogy igencsak megnő a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázata. A szőlő ebben is tud segíteni, azzal, hogy az erekre tisztító hatással van. Ezáltal segít az érelmeszesedés megelőzésében, amit a cukorbetegség szintén elősegít. De nem csak a lerakódásokkal szemben hatékony, hanem a vérrögképződést is megakadályozhatja.
Ezeknek a hatásoknak köszönhetően csökkenteni képes a szívinfarktus és a stroke kialakulásának a kockázatát. Ez mellett pedig a szívre is általánosan jó hatással van, azáltal, hogy elősegíti a nyugalmas működését.
C-vitaminban gazdag
A szőlő több vitamint is tartalmaz nagyobb mennyiségben. Ezek közül a magas C-vitamin tartalma az egyik leghasznosabb. A C-vitamin pedig az immunrendszert erősítésében játszik nagy szerepet. Ennek köszönhetően pedig a szervezet jobban tud a baktériumok, vírusok és gombák ellen is védekezni.
A szervezet tisztítása
A szőlőnek van egy általános tisztító hatása, ami nem csak az ereket érinti, hanem az egész testet, megszabadíthatja a különböző méreganyagoktól. Ezt leginkább a májon és az epén keresztül valósítja meg. Erre a két különösen fontos szervre jótékony hatással van a szőlő fogyasztása. De ezzel még nem ér véget a tisztító hatása, mert harmonizálja a vesék és a hólyagok működését, ami által még hatékonyabban méregtelenít.
Daganatos betegségek megelőzése
A cukorbetegség sajnos a daganatos betegségek kialakulását illetve növekedését is elősegíti. A véráramban lévő cukor az egészséges sejtek helyett a rákos sejteket táplálja, ezért gyorsabban nőnek és szaporodnak. A szőlő tele van antioxidánsokkal, ami viszont segít a daganatos betegségek kialakulását megelőzni, illetve már meglévő daganat, vagy tumor esetén, lassítani a folyamatokat.
Koleszterin szint csökkentése
A szőlőnek van egy olyan jól hasznosítható tulajdonsága, hogy segít az ún. rossz koleszterinek számát csökkenteni. Többek között a koleszterin szint csökkent hatása miatt is segít a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását is megelőzni.
Ásványi anyagok
Nem csak vitaminok, hanem ásványi anyagok is szép számmal vannak a szőlőben. Nagy mennyiségben ez a három a legfontosabb a szervezet hatékony működése szempontjából: kálium, kalcium és magnézium. Ez a három ásványi anyag együtt és külön-külön is hasznos, ezért a szőlő fogyasztásával ezekhez az előnyökhöz is hozzájuthatunk.
Forrás: macosz.hu