Kategóriák
Hírek

A gyermekes cukorbetegek tovább élnek

Eddig is ismert volt a családban élés áldásos hatása az egyén életkilátásaira, pl. a házas férfiak tovább éltek, mint az agglegények. Egy új svéd kutatás szerint, melyet L. Sjoberg és munkatársai végeztek, az 1-es típusú cukorbeteg nők és férfiak életkilátásait pozitívan befolyásolja a gyermekeik száma.

A szerzők a Finnish Diabetes Epidemiology Research International beteganyagából 5.162 1-es típusú cukorbeteg halálozását elemezték azonos korú, nemű és szociális helyzetű nem cukorbetegekével egybevetve azt. Az 1-es típusú diabéteszesek közül 1.025 halt meg a vizsgált időszakban, míg a nem cukorbeteg elhunytak száma lényegesen alacsonyabb volt: 497. Amikor megvizsgálták, hogy milyen a gyermeket szülő ill. nemző cukorbetegek halálozási aránya a gyermektelenekével szemben, azt találták, hogy már egy gyermek léte is kedvezően hat az életkilátásokra, a több gyermek pedig még inkább.
Portrait of family outdoors, close up
Portrait of family outdoors, close up
Érdekes adat, hogy a cukorbeteg nők esetében ez a hatás jobban érvényesül, mint a férfiaknál. Ezzel kapcsolatban a vizsgálók arra gondoltak, hogy a gyermeket kihordani képes anyák motiváltabbak, magasabb tudásszinttel rendelkeztek és nem csupán a terhességük folyamán, hanem azt megelőzően és a szülést követően is kedvezőbb anyagcserehelyzetet tartanak fenn. Az adatok érdekesek, de az összefüggések megerősítéséhez további vizsgálatok szükségesek.

Forrás: (Forrás: Európai Diabetes Kongresszus, Barcelona, 2013. szeptember)

forrás: www.macosz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük