Kategóriák
Életmód

A keserűtök öt gyógyhatása, amellyel legyőzheti a cukorbetegséget

Indiában egyre csak növekszik a cukorbetegek száma, ami javarészt az egészségtelen életstílusnak köszönhető. Ma kb. 70 millióan szenvednek tőle, hamarosan elhagyják a világelső Kínát is. A cukorbetegség vagy diabetes mellitus egy magas vércukorszinttel járó betegség, amelyet a nem megfelelő inzulintermelés vagy a test sejtjeinek az inzulinnal szembeni ellenállása (inzulin rezisztencia) okoz.

pic (91)

A cukorbetegségnek három típusa van. 1-es típusú cukorbetegségről akkor beszélünk, amikor a szervezet egyáltalán nem termel inzulint; ez leggyakrabban fiataloknál fordul elő, ezért fiatalkori diabétesznek is nevezik. Ne feledjük, az évek során egyes típusú cukorbetegségben is kialakul az inzulin rezisztencia (kettes típusra jellemzően kezd a betegség viselkedni), és ugyan azokkal a szövődményekkel kell számolni, mint a 2-es típusú betegeknél. A 2-es típusú cukorbetegség során a test vagy nem termel elég inzulint, vagy a sejtek nem reagálnak a termelt inzulinra.

Szomorú tény, hogy bárki lehet cukorbeteg, még a csecsemők is. Az injekciók és a dialízis fájdalmas kezelések. A cukorbetegeknek nem elég, hogy le kell mondaniuk az édességekről, de több más étel fogyasztását is korlátozniuk kell. A keserűtök egy olyan zöldség, amelyet a legtöbb ember utál a keserű íze és a csúnya külseje miatt. Nagy áldás azonban a cukorbetegek számára!

Terhességi cukorbetegség is kialakulhat várandós nőknél, amikor magas a vércukorszint, de a test nem termel elég inzulint, hogy a sejtekbe szállítsa a glükózt. Ez progresszíven emelkedő vércukorszinthez vezet. Indiában a 2-es típusú diabétesz gyakoribb a többi formánál.

A keserűtöknek számos jótékony hatása van; különösen hatékony a vércukorszint csökkentésében. A hagyományos orvoslásban gyakran használták cukorbetegség kezelésére, manapság pedig sok helyen kapható tea, ivólé, kivonatok és kapszulák formájában. Mivel jelenleg is kutatják a hatásait, még nincs kézzelfogható bizonyíték arra, hogy gyógyítja a cukorbetegséget, a keserűtök vagy levének fogyasztása a következők miatt segíthet a cukorbetegség kezelésében:

Csökkenti a vércukorszintet

A keserűtök valóban hatékonyan csökkenti a vércukorszintet. Ahelyett, hogy egy bizonyos szervet vagy szövetet venne célba, mint a gyógyszerek, a keserűtök az egész testben megkönnyíti a glükóz lebontását. Ez a zöldségben található értékes vegyületeknek köszönhető, amelyek kulcsfontosságú szerepet játszanak a vércukorszint csökkentésében.

Megkönnyíti a szénhidrátok emésztését

A keserűtök meggátolja azokat az enzimeket, amelyek a diszacharidokat két monoszachariddá bontják, ezzel csökkenti a vérbe kerülő glükóz mennyiségét. A zöldség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz kezelését is segíti, mert a glükóz transzportcsatornáira hat. Ez kivételesen sokat segít az étkezések utáni vércukorszint-megugrások csökkentésében.

Növeli az inzulin kiválasztást

Az inzulin segít elszállítani a cukrot a vérből az izmokba és a zsírszövetekbe. A cukrot ezután energiatermelésre használja a szervezet. Az inzulin megelőzi a máj cukortermelését és annak a vérbe engedését. Az 1-es típusú cukorbetegség, más néven az inzulinfüggő diabétesz akkor alakul ki, amikor a hasnyálmirigy nem tud elég inzulint termelni ahhoz, hogy szabályozni tudja a vércukorszint veszélyes megugrásait. A hasnyálmirigy inzulin kiválasztásának növelésével a keserűtök segít az 1-es típusú cukorbetegség kezelésében. Emellett kutatók találtak a tökben egy P-polipeptid nevű molekulát, amely csökkenti a vércukorszintet az 1-es típusú betegek szervezetében. A keserűtök fogyasztása tehát csökkentheti az inzulininjekciók szükségességét az 1-es típusú diabétesz kezelésében.

Visszafordítja az inzulin rezisztenciát

A keserűtök hatékonyan kezeli a 2-es típusú cukorbetegséget is. Ahogy már említettük, ez a betegség akkor alakul ki, amikor az izmok, zsírszövetek és a máj képtelenek megfelelően reagálni az inzulintermelésre. Ezt inzulin rezisztenciának hívják, amely növeli a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát. Kutatások kimutatták, hogy a keserűtökben található olajsavas glikozidok növelik a glükóz toleranciát a 2-es típusú cukorbetegeknél, megelőzve vagy visszafordítva az inzulin rezisztenciát.

Antioxidáns tulajdonságok

A vér magas cukorkoncentrációja növeli az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, amely tovább növeli a sejtek és szövetek oxidációjának és gyulladásainak esélyét, végül látásvesztést, diabéteszes lábat, agyvérzést, szívrohamot és vesebetegségeket okozva. A keserűtök segít mindezt megelőzni – nem csak a vércukorszint csökkentésével, de az antioxidáns tulajdonságaival is.

Házi gyógymód cukorbetegségre

Reggelente egy pohár keserűtöklé fogyasztása éhgyomorra nagyon sokat segíthet a vércukorszint csökkentésében. A keserű íz enyhítéséért áztassuk kurkumás vagy sós vízbe a meghámozott tökdarabokat 15 percig. Vegyük ki a vízből, és reszeljük vagy daráljuk le vízzel és pár csepp citromlével. Szűrjük le a rostokat, majd igyuk meg éhgyomorra. Az immunrendszerünk erősítésének érdekében egy fél amlát (indiai egrest) is adhatunk az ivóléhez.
Aki kordában akarja tartani a cukorbetegségét, építse a mindennapi étrendjébe ezt a keserű zöldséget az egészsége megédesítéséért!

Forrás: drtihanyi.com