A Georgiai Egyetem laboratóriumi kutatásai szerint a leggyakrabban használt szárított gyógynövények és fűszerek blokkolhatják a gyulladást, mely diabéteszt és egyéb krónikus betegségeket okozhat.
A kutatók 24 általánosan használt gyógynövény- és fűszerkivonatot vizsgáltak, s legtöbbjük magas koncentrációban tartalmazott gyulladáscsökkentő antioxidánsokat, polifenolokat. Szakemberek már korábban is gyakran hangoztatták, hogy só és bors helyett használjunk inkább gyógy- és zöld fűszernövényeket, ezt a mostani kutatás is megerősítette.
A kutatás során azt tapasztalták, hogy a szegfűszeg tartalmazza a legtöbb gyulladáscsökkentő polifenolt.Második helyen a fahéj áll, ám mivel sokkal gyakrabban és nagyobb mennyiségben használjuk, mint a szegfűszeget, egészségre gyakorolt pozitív hatása is jelentősebb. A tesztelt gyógynövények közül az oregano, a majoranna és a zsálya tartalmazta a legtöbb polifenolt, majd a kakukkfű, tárkony, menta és rozmaring következik a sorban. A feketebors tartalmaz a legalacsonyabb mennyiségben polifenolokat.
Hogyan használjuk a fűszereket?
A friss fűszernövények polifenoltartalma magasabb, mint a szárítotté, ezért hatásfoka is jobb. A szakértők hangsúlyozzák azt is, hogy lehetőleg ne egy fűszerre vagy gyógynövényre koncentráljunk, hanem használjuk őket bátran, sokoldalúan társítva, ezáltal duplázva vagy triplázva az elfogyasztott étel egészségvédő hatását.
Forrás: webbeteg.hu