Kategóriák
Egyéb

Az ősz a legjobb évszak a túrázáshoz. Próbáld ki te is!

Miért jó mozgás a túrázás?
A túra és hosszabb ideig tartó kirándulás, egyenletes és nem olyan hirtelen leterhelő mozgást biztosít, mint a legtöbb sport. A futás is nagyon hasznos tud lenni, de azt nem lehet olyan egyenletes tempóban végezni, mint a túrázás közben lévő gyaloglást. Az izmoknak és a testnek is sokkal jobb, ha olyan mozgást végez, ami nem túl megterhelő
A gyaloglás során nem feltétlenül mozgatjuk meg így az összes izomcsoportot, mint például a futás során, de ezen például a túrabotok használatával sokat segíthetünk.͍gy a kar, hát, mellkas izmait is bőven megdolgoztatjuk, ráadásul az előrehaladást is megkönnyíti.
A különböző emelkedők és leejtők váltakozása pedig változatos mozgási lehetőséget biztosít, ami segít az izmokat hatékonyabban erősíteni.
Miért jó a mozgás cukorbetegeknek?
A cukorbetegséggel járó vércukor ingadozás egyértelműen kimutatható hogy nem tesz jót a szervezetnek. Így nem csak a nagyon magas értékek jelentenek veszélyt, hanem az is, ha egyszer alacsony, utána magas, majd megint túl alacsony. A mozgás abban tud segíteni minden cukorbetegnek, típustól, és inzulinhasználattól függetlenül, hogy a vércukorszint olyan értéket vegyen fel, ami nem terheli meg a szervezetet.
A túrázás és a kirándulás olyan mozgási lehetőséget biztosít, ami több óráig, akár egész nap eltarthat, és így fokozatosan, egyenletesen, nagyobb megterhelés nélkül végezhető. Ezáltal a vércukorszint stabilizálása szempontjából az egyik legjobb megoldás.
Cukorbetegként ezekre figyelj
Kis hordozható hátitáska segítségével az inzulint is könnyen el lehet vinni, í­gy az sem jelent akadályt. Inzulinpumpa mellett is végezhető, hiszen lényegében csak gyaloglásról van szó. Érdemes tartalék inzulint is magunkkal vinni, ami legalább egy nappal tovább elég, mint a tervezett kirándulás, mert sosem lehet tudni, hogy esetleg mi történik. Ezzel nem az ördögöt akarom a falra festeni, hanem tényleg fontos az elővigyázatosság, ha az erőnlétünk ezt megengedi,és a pihenők során érdemes a vércukorszintet is megmérni, tehát a vércukorszint mérő készüléket is vidd magaddal! Tedd az inzulin mellé, ott biztos megtalálod, meleg időben pedig ennek is a hát¡táskában a helye.
Azért mert egyszerű gyaloglásról van szó, még fizikai igénybevétel történik, ezért a vércukorszint akár kiugró értékeket is produkálhat. Előfordulhat hyperglikémia, és hipoglikémia is. ͍gy aki kezdi érezni ezeknek a tünetét, jelét, azonnal álljon meg pihenni, és egy vércukorszint ellenőrzés után az értéknek megfelelően alkalmazzon valamilyen kezelést. Így ha túl alacsony a vércukorszint, akkor emelje meg, ha meg túl magas, akkor érdemes inzulinnal csökkenteni azt.
A tapasztalat azt mutatja, hogy az inzulint nem használó 2-es típusú cukorbetegeknél nem szokott probléma lenni,így kirándulások, túrázások miatt nem feltétlenül kell inzulint vinni, de erről mindenki egyeztessen a kezelő orvosával, illetve több napos túra esetén már megfontolandó a biztonság kedvéért. Viszont a szőlő cukor náluk is ajánlott, mert a hirtelen vércukorszint zuhanás náluk is nagyobb eséllyel előfordulhat
kep (262)
A friss levegő nem csak a tüdőt tisztítja
A fák között, a természet lágy ölén lévő kirándulások, túrázásoknak, az eddig felsoroltak mellett megvan még az az előnye is, hogy mindez friss levegőn történik. Ez főleg a városokban, városok közelében élőknek fontos, mert ők mindennap ki vannak téve a légszennyezés hatásának. Több tanulmány is bizonyí­totta már, hogy a fák olyan szinten megtisztítják maguk körül a levegőt, hogy nem marad benne az ember számára káros szennyeződés. A friss levegő pedig nem csak a tüdőt tisztí­tja ki.
Elsősorban tényleg a légútra van jótékony hatása, de olyan hatása is van, ami az egész testet felélénkí­ti. Minél több időt tölt valaki a friss, tiszta levegőn, annál inkább megmutatkoznak a jótékony hatások is. Próbáld ki te is, milyen felüdí­tő az erdőben sétálni, majd milyen rossz érzés, amikor visszaérkezel a városba.
Miért pont ősz Az ősz a legjobb évszak túrázáshoz, többek között a hőmérséklet szempontjából . Ilyenkor már nincs fullasztó meleg, és ha nem 34 ezer méteres csúcsokat szeretnénk meghódí­tani, akkor nincs olyan hideg sem. Egyedül az esős idő jelenthet akadályt, ami ugyan gyakran előfordul ősszel, egy kis szerencsével és időjárás előrejelzés segí­tségével azért elkerülhető.
A másik dolog, ami miatt érdemes ősszel kirándulni, az a szí­naes erdő. Az őszi erdőhöz, a szí­nkavalkádhoz semmi sem hasonlítható. érdemes olyan időpontot keresni, amikor még fenn vannak a levelek a fákon, mert ha hidegre fordul az idő, akkor viszonylag hamar lehullanak, és akkor csak a csúszós avarban és a kopasz fákban gyönyörködhetünk. Tegyél te is egy könnyed túrát, egy kis kirándulást az őszi erdőben, tényleg szép látványban lesz részed.
forrás: macosz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük