Kategóriák
Életmód

Életet ment a munkába sétálás

Az Imperial College London és a University College London tudósai a különböző egészségügyi mutatókat vizsgálták meg a munkába való eljutás szempontjából egy, az Egyesült Királyságban 20 ezer önkéntes részvételével készült felmérés segítségével. Eredményeik szerint a biciklivel, gyalog és tömegközlekedéssel közlekedőket sokkal kevésbé fenyegeti a túlsúly, mint az autóval vagy taxival munkába járókat. A munkába gyalog járók esetében például a magas vérnyomás kialakulási esélye 17 százalékkal kisebb azokhoz képest, akik autóval közlednek. A biciklisták cukorbetegségre való esélye a megfigyelések szerint közel a fele az autósokénak.

pic (173)

A magas vérnyomás, a cukorbetegség és a túlsúly a szív- és érrendszeri megbetegedések szempontjából a három fő rizikófaktort jelentik, ami az Egyesült Királyságban (és Magyarországon is) az egyik vezető halálok.
Sétálással – a kutatók szerint – az emberek csökkenthetnék a szívrohamhoz hasonló súlyos egészségügyi problémák kialakulási esélyeit, vagyis akkor, ha nem járnának annyit kocsival. “A mostani kutatás megerősíti azt az elképzelést, mely szerint a napi rutin közben végzett testmozgás, például a séta, a biciklizés vagy a tömegközlekedés, hozzájárulhat a jó egészségi állapot megőrzéséhez” – nyilatkozta Anthony Laverty, az Imperial College London Közegészségügyi Intézetének munkatársa.

A személyszállító járművekkel (autó, motorbicikli, taxi) munkába közlekedő dolgozó felnőttek 19 százaléka túlsúlyos, ami számottevően több mint a gyaloglók esetében látható 15, vagy a bicikliseknél kimutatott 13 százalék. A kutatás során régiónként nagy eltérést mutattak a munkába járási szokások: Londonban például 52 százalékos volt a tömegközlekedést igénybe vevők száma, míg ugyanez az arány Észak-Írországban csak 5 százalék.

“Ebből is látható, hogy az infrastruktúra és a befektetések mértéke milyen fontos a tömegközlekedés, valamint a gyalogos- és kerékpárutak kihasználtságának szempontjából. Ezek javításával elérhetnénk, hogy az emberek egészségesebben éljenek és a környezetet se szennyezzék olyan nagymértékben a mindennapos autóhasználattal” – összegezte Laverty.

forrás: www.hazipatika.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük