Kategóriák
Egyéb

Ez az eddigi legjobb magyar eredmény!

Hollandia nyerte a hollandiai Arnhemben augusztus 24-én véget ért VII. Diabétesz Junior Kupa labdarúgó világbajnokságot, miután a döntőben 2:0-ra legyőzte Belgium csapatát. A magyar válogatott parádés játékkal jutott az elődöntőbe és bár alulmaradt a hollandokkal, és csupán egy ponttal a német válogatottal szemben, a csapat tagjai büszkén vették át a negyedik helyért járó érmeket. A cukorbeteg serdülő válogatott a 12 országból elért 4. helyével a Diabétesz Junior Kupák történetének eddigi legjobb magyar eredményét érte el.

pic (21)

A hollandiai Arnhem városában található Papendal Olimpiai Sport Centrumban, mely általában a Vitesse helyi labdarúgó csapat szurkolóinak bíztatásától hangos, ritkán látni nagyobb izgalmakat, mint ezen a hétvégén. 12 ország (Ausztria, Belgium/Luxemburg, Németország, Magyarország, Olaszország, Hollandia, Lengyelország, Oroszország, Spanyolország, Egyesült Királyság, Szlovákia, Svájc) 1-es típusú cukorbeteg gyermekei részesülhettek abban az élményben és megtiszteltetésben, hogy ők küzdhettek meg a győzelmi serlegért ezen a nem hivatalos labdarúgó világbajnokságon. Szurkolók százai osztoztak a döntő izgalmában, ahol Hollandia 2-0-s győzelmet aratott Belgium csapata felett. A világbajnoki cím mellett pedig két különdíj is gazdára talált. A Nemzetközi Diabétesz Szövetség által támogatott Fair Play Díjat az Egyesült Királyság, míg az életkor és nem szempontjából legváltozatosabb válogatottnak járó elismerést, az Egyenlő Esélyek Díját Spanyolország vehette át. A szombaton zajló csoportmérkőzéseket Magyarország az orosz válogatott felett aratott 6-1-es győzelemmel nyitotta. Ez a fantasztikus lendület később sem hagyott alább és az Ausztria, Svájc, Szlovákia, Németország elleni meccsek során összesen 24 gólt lőtt a magyar válogatott az ellenfelek kapujába. A Svájc elleni 7-1-es győzelem pedig egyenesen az elődöntőig repítette a magyar válogatottat. A vasárnapi elődöntőben Hollandiával szemben most alulmaradt a csapat, majd a bronzmérkőzésen a korábbi győztes Németország 3-2-es eredménnyel bizonyult jobbnak. A kezdeti búslakodáson azonban hamar túltették magukat a kis focisták, akik nagyon büszkék az elért eredményükre. Lehetnek is, hiszen az idei 4. helyükkel történelmet írtak; ezen a versenysorozaton Magyarország még soha nem ért el ilyen jó helyezést.

A Diabétesz Junior Kupa, melynek szervezője a Medtronic, a világ egyik legnagyobb orvos-technológiai cége, a diabétesz kezelés területén a világ első számú vállalata, legfőbb célja a sport népszerűsítése a 1-es típusú cukorbetegek körében. A sport kiemelkedő jelentőségű a fiatal betegek számára állapotuk megfelelő kezelése szempontjából Ezt azért is nagyon fontos hangsúlyozni, mivel az 1-es típusú diabétesz egyre gyakoribb, riasztó 5%-os éves növekedési rátával az óvodások, és 3%-os rátával az iskolás és serdülőkorú gyerekek körében. A betegeknek folyamatos inzulinadagolásra van szükségük, hogy cukor szintjüket kontrollálják. „A VII. Diabétesz Junior Kupát idén Hollandia nyerte. Azonban körbe nézve a lelkesedéstől izgatott arcokon azt kell mondanom, hogy itt mindenki győztes, a cukorbetegséggel szemben megvívott mindennapi küzdelem győztese! Ez a világbajnokság arról szól, hogy megmutassuk a diabéteszes fiataloknak, hogy igenis teljes életet élhetnek. Szeretnénk, ha erről az inspiráló helyszínről és közösségből úgy térnének haza és azt az üzenetet adnák tovább sorstársaiknak, hogy a diabétesz nem akadály, hanem motiváció az 1-es típusú cukorbeteg gyerekek számára! -mondta Gelencsér Éva, a Diabétesz Junior Kupa magyar szóvivője, a Soproni Erzsébet Oktató Kórház diabetológus szakorvosa, aki a csapat orvosi felügyeletét is ellátta a versenysorozat folyamán.

„Sok, a Diabétesz Junior Kupán résztvevő 10-14 éves gyerek és családja számára ez volt az első alkalom, amikor hasonló helyzetben lévő családokkal találkozhatott és megoszthatta tapasztalatait a diabétesz kezeléssel és a sporttal kapcsolatban. A küldetésünk, hogy a betegeinket szolgáljuk. Diabétesszel kapcsolatos pozitív élményhez juttatni őket pedig igazi boldogsággal és büszkeséggel tölt el mindannyiunkat – mondta Annette Brüls, a Medtronic Diabétesz üzletág nyugat-európai és kanadai alelnöke. – „Ide minden csapat úgy érkezett, hogy nyerni akart és maximuma legjavát nyújtani, ennek ellenére az egész versenyt a sportszerűség és egymás tisztelete hatotta át!” – fűzte hozzá Bas van de Goor a Diabétesz Junior Kupa nemzetközi nagykövete, olimpiai bajnok röplabdajátékos, aki maga is 1-es típusú cukorbeteg.

Forrás: webbeteg.hu