Kategóriák
Életmód

Ezzel a zsí­rral akár heti 2 kilót is leadhatsz

Fogyókúrához is passzoló kókuszzsír

A kókuszzsír 92%-ban telített zsírt tartalmaz, ugyanakkor a zsírok egészségügyi szempontú osztályozása nemcsak ez alapján történik, hanem a zsírban lévő szénlánc hossza alapján is. A legtöbb zsiradék hosszú láncú zsírsavakból áll, melyek lebontásához az epe és a hasnyálmirigy munkájára van szükség. Előbbi epefolyadék, utóbbi a lipáz enzim termelésével segíti a zsírbontást.
A kókuszzsír azonban – ellentétben a disznó- vagy a kacsazsírral – közepes hosszúságú szénláncokból tevődik össze, melynek köszönhetően emésztése könnyebb a szervezet számára. Így a kókuszzsír pozitív hatással van az anyagcserére, javítja a tápanyagok felszívódását, és segíti a fogyást. Egy csökkentett kalóriatartalmú étrend mellett és rendszeres mozgással akár heti két kilótól is megszabadulhatsz a segítségével.

Candida-diéta esetén is javasolt

A finomított szénhidrátok túlzásba vitt fogyasztásának köszönhetően a Candida gomba elszaporodása – és a vele járó tünetek sora – sok ember számára jelent problémát. Ha időről időre kiújul az élesztőgomba-fertőzés, érdemes változtatnod az étrendeden. Kipróbálhatod a Candida-diétát, mely segít száműzni a túlzott cukorfogyasztás okozta gombákat. Ezenkívül a kókuszzsírt is beiktathatod az étrendedbe, caprilsav- és laurinsav-tartalmának köszönhetően ugyanis kiváló antimitotikus hatással bír.

Többször is használhatod

Jó pontnak számít még, hogy, míg az olajat nem lehet egynél többször hevíteni, mert rákkeltő anyagok keletkeznek benne, addig a kókuszzsír stabil szerkezete miatt nem oxidálódik, többször is felhasználható.

Amire vigyáznod kell!

Mint sok más jó dologból, a kókuszzsírból is megárt a sok. Szervezeted számára akkor tekinthető ideálisnak a zsírbevitel, ha az egyharmada telítetlen, egyharmada egyszeresen és egyharmada többszörösen telítetlen zsírsavakból tevődik össze. Vagyis nem tanácsos kizárólag kókuszzsírral főznöd, mert megemeli a rossz – LDL – koleszterin szintjét a vérben. Érdemes tehát olívaolajat, lenmagolajat is fogyasztanod.

forrás: www.macosz.hu