Hozzávalók 10 személyre:
- 2 kg hal (75%-a ponty legyen)
- 30 dkg vöröshagyma
- 10 dkg kockára vágott paradicsom
- 10 dkg kockára vágott paprika
- 2 ek. őrölt pirospaprika
- 5 ek. teljes őrlésű liszt
- só
- erős cseresznyepaprika ízlés szerint
- olaj a halcsíkok kisütéséhez
A pontyot, ha egészben vesszük, megtisztítjuk, levágjuk a fejét, kiszedjük a kopoltyúját és a keserűfogát, aztán kifilézzük. A felét 6-7 dkg-os szeletekre vágjuk, a másik felét ujjnyi vastagságúra csíkozzuk, sózzuk. Az apróra vágott hagymát, a fejet, a halcsontot, egy fazékba tesszük kevés vízzel, sózzuk, majd kb. 30-40 percig folyamatos kis mennyiségű vízpótlással lassú tűzön pároljuk. Ha elkészült az alaplé, leszűrjük, hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát, a felkockázott paradicsomot, paprikát és a halszeleteket, majd kb. 10 percig főzzük. Tetszés szerint erős paprikával ízesíthetjük. A klasszikus halászlé elengedhetetlen gyufatésztáját lisztbe (lehetőleg teljes kiőrlésű) forgatott és olajban kisütött halcsíkokkal helyettesítjük.
Egy adag tápanyagtartalma: Energia: 258 kcal, Fehérje: 17 g, Zsír: 18 g, Szénhidrát: 7 g
Forrás: diabetes.hu