Kategóriák
Életmód

Kell-e félni az "elsavasodástól"?

Manapság igen népszerű azaz álláspont, hogy minden betegség okozója a szervezetünk elsavasodása. Ez az állapot a helytelen táplálkozás, stresszes életmódunk következménye és mindannyiunkat pusztít. Lépten-nyomon arra biztatnak bennünket, hogy étkezéseink során is figyeljünk a lúgos élelmiszerek bevitelére. Vajon tényleg rendezhető ilyen úton a sav-bázis egyensúly?

kep (315)

Sav-bázis egyensúly

Egy oldat savasságát vagy lúgosságát a pH értékkel szoktuk jellemezni. A semleges pH értéke pontosan 7, savas kémhatásról árulkodik a 7 alatti érték, lúgos kémhatásról a 7 felettiek. A szervezetünkben normál körülmények között egyensúly van a savas és lúgos tulajdonságú vegyületek között. Ezt az egyensúlyt a vér puffer rendszere, a tüdő és a vese szabályozó mechanizmusai tartják fenn.

Először is fontos tisztázni, hogy a szervezetünknek nem egy pH értéke van!

Más és más pH értékkel rendelkeznek normál esetben a szervezetünk testnedvei. Míg a vér pH értéke 7,35 – 7,45 közötti, tehát enyhén lúgos irányba tolódik el. Addig a gyomor pH értéke 1,35- 3,5 közötti, így elősegítve az emésztést. A vizelet pH értéke elég tág határok között mozog 4,6-8 közötti a normál értéke, lehet savas és lúgos is. Tehát jogos a kérdés, hogy akkor mi is savasodik el pontosan?

Mire is utalhat az „elsavasodás” kifejezés?

Ez a kifejezés általában a vér elsavasodására utal. A vér pH értéke igen szűk határok között mozog, ha a savas vagy lúgos irányba szélsőséges kiingások lennének, akkor az illetőt az intenzív osztályon kellene kezelni, és a lúgos ételek fogyasztása elég kevés lenne a kezeléshez.

A lúgosító étrend

A lúgosítás elmélete azon alapul, hogy bizonyos ételek elfogyasztása segít fenntartani szervezetünk ideális pH egyensúlyát, ezzel hozzájárulva egészségünk fenntartásához. Ebben annyi az igazság, hogy elfogyasztott ételek hatással vannak a vizelet pH-ra, de nem befolyásolja a vér pH-t!

Az emberi szervezet az étrendtől függetlenül fenntartja a sav-bázis egyensúlyt, a már említett szabályozó rendszereknek köszönhetően.

kep (314)

Lúgosító étrend pozitív hatásai

  1. Előtérbe helyezi gyümölcs és zöldség fogyasztás. Egyébként az egészséges táplálkozás elvei szerint is javasolt naponta többször zöldséget és gyümölcsöt magunkhoz venni, így ezzel nincs is semmi probléma.
  2. Valóban igaz, hogy a nagy állati fehérje tartalmú étrend hatására csökkenhet a vizelet pH értéke, ami növeli a vesekövesség rizikóját, míg a zöldségekben gazdag étrend, mint a lúgosító, csökkenti ezt a rizikót.
  3. Vitathatatlan, hogy akik több friss zöldséget és gyümölcsöt esznek, megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékot isznak, azok között ritkább a daganatos és más betegségek előfordulása, jobb a kálium, magnézium ellátottságuk.

Lúgosító étrend lehetséges veszélyei

  1. Cukorbetegség vagy vesebetegség esetén mindenképpen ellenjavallt!
  2. Interneten található lúgosítást reklámozó oldalak nagy része egy-egy lúgosító terméket szeretne eladni. Céljuk nem a tájékoztatás, hanem a pénzszerzés.
  3. Óvatosságra intenek azok a diéták, amelyekre jellemző, hogy csak az általuk forgalmazott termék nyújt megoldást, kevés élelmiszert engedélyez miközben sokat kizár az étrendből, vagy azt állítja, hogy a tudomány titokban tartott eddig valamit.

Ahhoz, hogy egészségesek legyünk nem kell szélsőséges diétákat folytatni. Táplálkozzunk változatosan, gyakran fogyasszunk kis mennyiséget, és nem kell semmilyen élelmiszercsoportot kizárni az étrendünkből feleslegesen. Mellette nagyon fontos, hogy sportoljunk rendszeresen, ne dohányozzunk és kerüljük a rendszeres alkoholfogyasztást.

Forrás: macosz.hu