Kategóriák
Desszert Receptek

Képviselőfánk

Hozzávalók:

 12 darabhoz:

Tésztához:
1 dl víz,
1 csipet só,
6 dkg vaj/margarin,
10 dkg finomliszt,
1+3 tojás
A krémhez:
2,5 dl zsírszegény tej,
1 rúd vanília,
1 citrom héja,
2 tojássárgája,
5 evőkanál édesítőpor,
1 púpozott evőkanél étkezési keményítő,
1 evőkanál (5 g) zselatinpor
kep (420)
A tésztához felforraljuk a vizet a sóval és a vajjal / margarinnal. Egyszerre hozzáadjuk a lisztet, és mérsékelt tűzön, folyamatosan-erőteljesen kevergetve addig pirítjuk (kb. 2 perc), amíg a massza elválik az edény falától, azaz égetett tésztát készítünk. Lehúzzuk a tűzről, gyors mozdulatokkal belekeverünk 1 tojást, és hagyjuk majdnem teljesen kihűlni.

Közben sütőpapírral kibélelünk egy nagyobb tepsit. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra, aljára beteszünk egy forró vízzel kétujjnyira felöntött kisebb tepsit (a fánkok növekedéséhez-felfújódásához gőzre van szükség!). Áttesszük a masszát keverőtálba, és a kézi robotgép spirálbetétéjével egyenként, alaposan beledolgozzuk a maradék 3 tojást. Nagy lyukkal ellátott csillagcsőrös habzsákba szedjük, majd 5-6 cm-es távolságra egymástól kb. 4 cm átmérőjű, kb. 2 evőkanálnyi nagyságú dundi halmokat-rózsákat nyomunk belőle a tepsire, összesen 12 darabot. Ha nincs habzsákunk, 2 evőkanál segítségével rakjuk a halmokat a tepsire! Középső bordamagasságon 25-30 percig, aranysárgára sütjük. A sütő ajtaját sütés közben nem szabad kinyitni, mert összeesik a tészta!
A sütőből kivett fánkok kalapkáját azonnal-forrón, ollóval vagy fűrészfogú késsel levágjuk, hogy mihamarabb távozhasson a belsejükből a gőz, aztán rácsra rakosgatjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A krémhez a tejet felforraljuk. A citromot megmossuk, héját lereszeljük. A vaníliarudat felhasítjuk. A tejet félrehúzzuk, beledobjuk a vaníliarudat, a citrom héját, lefedjük, és 10 percig pihentetjük. Közben a tojássárgákat kikeverjük 1 evőkanál édesítőporral és a keményítővel. A tejet finom szűrőn átszűrjük, és a folyamatosan keverve a tojássárgához öntjük. Lassú tűzön addig forrósítjuk, amíg besűrűsödik (10-15 perc), de felforrnia nem szabad, mert kicsapódik a tojás! Félrehúzzuk. A zselatint elkeverjük 2 ek. hideg vízzel, 5 percig állni hagyjuk, majd felforrósítjuk, és krémbe keverjük. Kihűtjük.
A hideg krémet a maradék  édesítőporral elkeverjük, csillagcsőrös habzsákba szedjük, és a fánkokba töltjük. Rátesszük a tetejét, megszórjuk  édesítőporral, és tálaljuk.
1 adag tápanyagtartalma:  124 kcal.
1 adag szénhidráttartalma:  8,2g
Forrás: macosz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük