Kategóriák
Hírek

Mekkora esélyed van a cukorbetegségre? Ezen múlik a kutatók szerint

A közelmúltban egy új, diabéteszre hajlamosító génmutációt találtak dán kutatók.

Tudjuk, hogy a 2-es típusú diabétesz kialakulásában elsősorban a mozgásszegény életmód és finomított szénhidrátban gazdag táplálkozás játszik szerepet.

Ám ezen kívül a genetikai tényezők is közrejátszanak – ezt nemrégiben dán kutatók is alátámasztották. Kutatásuk a Nature nevű folyóiratban jelent meg.

Tízszeres cukorbetegség-kockázat

A kutatók szerint Grönlandon az általuk felfedezett génmutáció – TBC1D4 -, mely jelentős szerepet játszik a cukorbetegség kialakulásában, minden ötödik ember szervezetében megtalálható.
Nem véletlen tehát, hogy a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása a kutatók szerint drámai módon megnőtt a szigeten az elmúlt 50 évben. A szakértők szerint amennyiben ez a génmutáció kimutatható a szervezetben, az illető tízszeres diabéteszkockázattal számolhat.
A Koppenhágai Egyetem professzora, Torben Hansen úgy nyilatkozott, hogy sem az európai, sem az afrikai, illetve az amerikai népesség körében nem tudták kimutatni ekkora arányban a fent említett gén mutációját. Ez pedig arra utal, hogy több okra vezethető vissza a diabétesz kialakulása.

Kiegyensúlyozott étrend és mozgás

– Amíg nem tudunk többet a TBC1D4 nevű génmutáció szerepéről, továbbra is a kiegyensúlyoazott, rostban gazdag, finomított szénhidrátban szegény étrend, valamint a rendszeres testmozgás a legjobb módja a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésének – mondta Richard Elliott a kutatás kommunikációs főnöke.
Forrás: femina.hu